Grill w wersji lekkiej i zdrowej? 10 najlepszych przepisów na grilla. Jak zrobić rybę i przekąski radzi autor bloga Facet i Kuchnia
5. Zielone szparagi w białym winie
- Wino i szparag to para idealna. Wystarczy im tylko pieprz oraz trochę ziół (sól nie jest potrzebna). Szparagi ułożone płasko upieką się bardzo szybko – zajmie to dosłownie chwilę, dlatego ustaw je na grillu w ostatniej kolejności - podkreśla autor bloga.
SKŁADNIKI:
dowolna ilość zielonych szparagów, w zależności od ilości gości (ok. 8-10 sztuk na porcję)
chlust wytrawnego białego wina
trochę oliwy extra vergine
1 łyżka listków majeranku
1 łyżka listków tymianku
pieprz
Jak zrobić szparagi w białym winie?
Zacznij od odłamania zdrewniałych końcówek szparagów. Opłucz szparagi i dokładnie osusz.
Ułóż pojedynczą warstwę szparagów na podwójnej warstwie folii,
dodaj zioła, przyprawy i skrop szparagi oliwą.
Zawiń brzegi folii i wlej trochę wina. Zawiń folię, tworząc płaski pakunek gotowy do ułożenia na grillu.