Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Hummus – pyszna pasta ze zdrowej cieciorki [PRZEPIS]

Paulina Nosek
Paulina Nosek
Hummus – pasta ze zdrowej cieciorki

Przepis poleca Paulina Nosek, autorka bloga Mamo, tato, pobawmy się!

Składniki

  • szklanka suchej cieciorki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka kolendry
  • 6 łyżek pasty tahini
  • łyżka ziaren sezamu
  • 4 łyżki oleju z orzechów włoskich (lub oliwy)
  • 1/3 szklanki wody z kostką lodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • spora szczypta gruboziarnistej soli morskiej
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Wykonanie
Cieciorkę wsypać na sitko, przepłukać, wsypać do garnka i zalać dwiema szklankami wody. Dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej (dzięki temu szybciej zmięknie) i odstawić na noc. Następnego dnia odlać wodę, ponownie przepłukać cieciorkę, zalać dwiema szklankami wody i dodać resztę sody. Gotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić. Wrzucić do malaksera razem z pastą tahini, czosnkiem, gałką, solą oraz sokiem z cytryny. Miksować przez 3-4 minuty na w miarę gładki krem. Następnie dodać lodowatą wodę i miksować jeszcze przez chwilę. Przed podaniem polać olejem, posypać sezamem i kolendrą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska