Pierwsza rzecz, musisz precyzyjnie ustalić dawki nawozów, powinny być dostosowane do fazy wzrostu roślin. Wystarczy sprawdzić informacje na opakowaniu. Jeśli przesadzisz z ilością nawozu, spowoduje to zasolenie ziemi (zguba dla pożytecznych mikroorganizmów), ale możesz też uszkodzić korzeń rośliny. Uważaj, aby przypadkowo nie nasypać nawozu na liście - może to być przyczyną miejscowych uszkodzeń.
Niższe dawki nawozów należy stosować na glebach piaszczystych. Wyższe - na gliniastych oraz tych, które cechują się dużą zawartością próchnicy.
Kolejna wskazówka, nawozy mineralne powinniśmy stosować w dni suche, bezwietrzne. Rozsypujmy je zawsze w rękawiczkach. Wystarczy rozmieścić je równomiernie dookoła danej rośliny, wymieszać je z podłożem. Pamiętaj o podlaniu.
Do najważniejszych składników nawozów mineralnych należą:
- fosfor
- azot
- potas
Kiedy nawozić rośliny
- Jesień jest czasem wapnowania. Uwaga! Między wapnowaniem a nawożeniem organicznym zrób przerwę (2 bądź 3 tygodnie). Zanim sięgniesz po nawozy wieloskładnikowe, weź pod uwagę - część składników zostanie wypłukana w głąb ziemi, rośliny z nich nie skorzystają. Nawozy jesienne stanowią wyjątek.
- Wiosną warto rozłożyć kompost i wykorzystać nawozy mineralne w postaci sypkiej.
- Lato to okres, gdy rośliny podlewamy albo opryskujemy nawozami płynnymi. Można również sięgnąć po nawozy w postaci sypkiej.
Warto wiedzieć również: Zwrot opakowań po chemii. Rolniku, bądź odpowiedzialny!
Zbiór Zaleceń Dobrej Praktyki Rolniczej przynosi wskazówki osobom, które chcą też zadbać o swoje warzywa i owoce. To przykłady:
- W roślinach jagodowych, truskawkach, intensywnych sadach, niektórych warzywach zaleca się fertygację, czyli jednoczesne aplikowane wody i nawozów
- W uprawie warzyw na polu bardzo duże znaczenie ma stosowanie okryw i ściółek, szczególnie ściółek organicznych z udziałem roślin bobowatych
- Ściółki organiczne poprawiają działanie mikroorganizmów glebowych, przeciwdziałają przegrzewaniu się gleby, zwiększając jej wilgotność, utrudniają wzrost chwastów
