9 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Przede wszystkim można jeść zarówno kwiaty, jak i liście....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/f4/55/64c77153bb3c5_o_large.jpg)
fot. pixabay.com
Jakie zioła i chwasty zbierać w sierpniu? Szukaj skrzypu polnego, piołunu i wrotyczu. Jak je wykorzystać?
Koniczyna biała
Przede wszystkim można jeść zarówno kwiaty, jak i liście. Możemy je dodać na surowo do sałatek, a listki można smażyć podobnie jak szpinak. Możemy ją dodać do risotto, albo potraktować jak składnik pesto. Jeśli suszymy koniczyną, można przygotować z niej leczniczą nalewkę.
Wystarczy 100 g suchych kwiatków i pół litra czystej wódki. Mieszamy składniki i odstawiamy na 2 tygodnie. Słoikiem trzeba codziennie wstrząsnąć. Po 2 tygodniach odcedzamy płyn, mieszamy z 2 szklankami przegotowanej wody i przelewamy do ciemnego, szklanego naczynia. Przechowujemy w lodówce, pijemy po łyżeczce 2 razy dziennie.