
Koniczyna biała
Przede wszystkim można jeść zarówno kwiaty, jak i liście. Możemy je dodać na surowo do sałatek, a listki można smażyć podobnie jak szpinak. Możemy ją dodać do risotto, albo potraktować jak składnik pesto. Jeśli suszymy koniczyną, można przygotować z niej leczniczą nalewkę.
Wystarczy 100 g suchych kwiatków i pół litra czystej wódki. Mieszamy składniki i odstawiamy na 2 tygodnie. Słoikiem trzeba codziennie wstrząsnąć. Po 2 tygodniach odcedzamy płyn, mieszamy z 2 szklankami przegotowanej wody i przelewamy do ciemnego, szklanego naczynia. Przechowujemy w lodówce, pijemy po łyżeczce 2 razy dziennie.

Owoce czarnego bzu
Roślina ta ma wiele pozytywnych składników, w tym garbniki, antyoksydacyjne antocyjany i kwasy fenolowe, witaminę C i nieco witamin z grupy B (kwas foliowy, niacyna, kwas pantotenowy). Z owoców można zrobić sok, dżem lub galaretkę.
Do przygotowania soku, potrzebne są 2 kg owoców czarnego bzu, 500 g cukru i sok z cytryny. Owoce, bez gałązek, zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą sok. Wówczas gotujemy na małym ogniu, można dodać odrobinę wody. Kiedy owoce puszczą jeszcze więcej soku, odstawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny, przelewamy do butelek i pasteryzujemy.

Skrzyp polny
Napar ze skrzypu pomoże w przypadku z problemami dolnych dróg moczowych. Ma też właściwości, które ograniczają wypadanie włosów, znany jest z działania na piękne włosy, paznokcie i skórę. Skrzyp polny suszymy. Następnie 2 łyżeczki suszu zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 15 minut.