
Dziurawiec
Ta roślina ma właściwości uspokajające, pomaga na ból brzucha. Zawiera flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, ale również np. witaminę A i C. Świeże listki i kwiaty można spokojnie dodać do sałatki. Innym sposobem na wykorzystanie dziurawca jest zrobienie naparu. 1 łyżeczkę ususzonego dziurawca zalewamy wrzącą woda i odstawiamy na 5 minut, taki napar pomaga m.in. w przypadku niestrawności.

Szałwia lekarska
Nie bez powodu jest „lekarska”. Zawiera kwasy organiczne, karoten, witaminy A, C, B, minerały takie jak wapń, magnez, potas, żelazo, cynk. Szałwia będzie świetnym dodatkiem do dań, które powodują wzdęcia, czyli wszelkich kapust i grochu. Wystarczy kilka świeżych listków, w całości lub rozdrobnionych.

Piołun
Napar z piołunu to mikstura przygotowywana głównie ze świeżych lub suszonych liści bylicy piołun, często nazywanej panieńskim zielem. Napar wspomaga leczenie dolegliwości trawiennych, chorób układu pokarmowego, a także zaburzeń miesiączkowania. Mikstura wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze oraz przeciwzapalne. Picie jej w małych ilościach działa korzystnie na organizm, ale przedawkowanie piołunu może być groźne dla życia – podaje Strona Zdrowia.
Ze względu na obecność tujonu maksymalne dawki do spożycia wynoszą:
1-1,5 g ziela piołunu na 100-150 ml wrzątku – 2 razy dziennie,
5-10 ml nalewki z piołunu 2-3 razy dziennie.

Dziki ślaz
Można zrobić z niego napary, odwary i wywary. Pomaga przy bólach brzucha, wrzodach żołądka, na zaparcia, czy bolące gardło. Dziki ślaz, a konkretnie jego liście mogą pomóc na rumieńce na twarzy. Wystarczy drobno posiekać liście. 2 łyżki moczymy w pół litra wody przez noc, następnie gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia, przez 15 minut. Studzimy i stosujemy jak tonik, rano i wieczorem.