https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kacze udka z wiśniami [PRZEPIS]

Krystyna Solarz
Przepis na kacze udka z wiśniami.

Kacze udka z wiśniami zaskoczą swoim smakiem wszystkich - zapewnia Krystyna Solarz z Krakowa.

Składniki

  • 4 kacze udka
  • 100 ml czerwonego wina
  • 40 dag mrożonych wiśni
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 dag cukru
  • 2 goździki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • majeranek
  • rozmaryn
  • sól, pieprz

Wykonanie
Udka natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i rozmarynem. Następnie wstawić do lodówki na 2 godz. Polać 3 łyżkami oleju i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec do miękkości.
W rondelku zagotować wino z cukrem i goździkami. Gotować aż odparuje 1/3 płynu. Dodać lekko rozmrożone wiśnie i gotować jeszcze 5 minut.

Sos podprawić mąką rozmieszaną z małą ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku.
Upieczone udka kacze podać z sosem z wiśni.

WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska