Kacze udka z wiśniami zaskoczą swoim smakiem wszystkich - zapewnia Krystyna Solarz z Krakowa.
Składniki
- 4 kacze udka
- 100 ml czerwonego wina
- 40 dag mrożonych wiśni
- 4 ząbki czosnku
- 10 dag cukru
- 2 goździki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- majeranek
- rozmaryn
- sól, pieprz
Wykonanie
Udka natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i rozmarynem. Następnie wstawić do lodówki na 2 godz. Polać 3 łyżkami oleju i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec do miękkości.
W rondelku zagotować wino z cukrem i goździkami. Gotować aż odparuje 1/3 płynu. Dodać lekko rozmrożone wiśnie i gotować jeszcze 5 minut.
Sos podprawić mąką rozmieszaną z małą ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku.
Upieczone udka kacze podać z sosem z wiśni.
WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news