Działająca przy Domu Kultury kapela ludowa współpracuje z paniami akompaniując przy śpiewie ludowych utworów. Corocznie biorą udział w przeglądach amatorskich zespołów, organizowanych w Warszawie przez Dom Kultury Włoch.
W Domu Kultury w Woli Zabierzowskiej odbywają się spotkania, na których starsze gospodynie przekazują swoją wiedzę i praktykę w dzierganiu igłą, szydełkiem. Nie brakuje również spotkań kulinarnych, na których można coś dobrego zjeść i czegoś się nauczyć.
Składniki
- 4 płaty śledzia solonego
- 4 łyżki sałatki jarzynowej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki majonezu kieleckiego
- cytryna
- sól, pieprz, cukier, ocet
Wykonanie
Śledziki wymoczyć około godziny. Cebulę pokroić w piórka, lekko posolić, posypać łyżeczką cukru i 2 łyżkami octu. Cebulę mocno zgnieść i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie mocno wygnieść - powinna puścić sok (w ten sposób pozbędziemy się goryczki). Następnie dodać majonez i wymieszać. Na talerz nałożyć cztery porcje sałatki, następnie owinąć je płatami śledziowymi. Śledzie można skropić cytryną. Na środku powstałej potrawy położyć połówkę jajka i przykryć to kopczykiem z cebuli. Udekorować papryką.
Źródło: Dzień Dobry TVN