Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karnawałowa przekąska, czyli domowy śledź po japońsku [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
KGW w Woli Zabierzowskiej powstało w 1955 roku. Jest organizacją wspierającą i kultywującą tradycje ludowe na terenie gminy Niepołomice, jak również reprezentującą gminę na różnego rodzaju imprezach kulturalnych.

Działająca przy Domu Kultury kapela ludowa współpracuje z paniami akompaniując przy śpiewie ludowych utworów. Corocznie biorą udział w przeglądach amatorskich zespołów, organizowanych w Warszawie przez Dom Kultury Włoch.

W Domu Kultury w Woli Zabierzowskiej odbywają się spotkania, na których starsze gospodynie przekazują swoją wiedzę i praktykę w dzierganiu igłą, szydełkiem. Nie brakuje również spotkań kulinarnych, na których można coś dobrego zjeść i czegoś się nauczyć.

Składniki

  • 4 płaty śledzia solonego
  • 4 łyżki sałatki jarzynowej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki majonezu kieleckiego
  • cytryna
  • sól, pieprz, cukier, ocet

Wykonanie

Śledziki wymoczyć około godziny. Cebulę pokroić w piórka, lekko posolić, posypać łyżeczką cukru i 2 łyżkami octu. Cebulę mocno zgnieść i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie mocno wygnieść - powinna puścić sok (w ten sposób pozbędziemy się goryczki). Następnie dodać majonez i wymieszać. Na talerz nałożyć cztery porcje sałatki, następnie owinąć je płatami śledziowymi. Śledzie można skropić cytryną. Na środku powstałej potrawy położyć połówkę jajka i przykryć to kopczykiem z cebuli. Udekorować papryką.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska