https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Karnawałowa przekąska: paluchy serowe do piwa [PRZEPIS]

mad
Karnawałowa przekąska: paluchy serowe do piwa

Chrupiące i rumiane paluchy z przyprawami, które lubimy, to idealna przekąska na wieczór z przyjaciółmi, banalnie proste wykonanie - mówi Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna babeczka.

Składniki

  • 25 dag dobrego wiejskiego twarogu
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 25 dag mąki pszennej

Dodatkowo

  • rozmącone jajko
  • kminek, sezam
  • sól gruboziarnista,
  • suszone pomidory lub chili (co kto lubi)

Wykonanie
Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną margarynę oraz rozgnieciony widelcem twaróg.

Wyrobić ciasto, odstawić je na pół godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm, wysmarować rozmąconym jajkiem, posypać przyprawami jakie nam odpowiadają i pokroić wzdłuż na paluchy.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, paluchy piec ok. 15-20 minut do czasu, aż się przyrumienią.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska