Jakimi potrawami zaskoczyć naszych gości? Na przyjęcia organizowane w domu świetnie sprawdzą się tzw. finger food, czyli szybkie i łatwe do przyrządzenia przekąski, mieszące się w dłoń, które można zjeść niemal w jednym kęsie. Polecamy wytrawne tartinki przygotowane na spodzie z żytniego chleba tostowego. Mus wykonany na bazie twarogu z dodatkiem łososia i suszonych pomidorów oraz krewetki i pomidorki koktajlowe będące zwieńczeniem dania, pozwolą poczuć nieco śródziemnomorskiego klimatu w samym środku mroźnej, polskiej zimy.
Składniki:
- 50 g filetu z łososia
- 100 g twarogu wiejskiego tłustego, np. OSM Piątnica
- 3 szt. pomidorów suszonych w zalewie olejowej
- 100 ml słodkiej śmietanki, np. OSM Piątnica
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- krewetki tygrysie lub koktajlowe
- 3-4 gałązki koperku
- 8 kromek pieczywa żytniego tostowego lub innego ulubionego
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Filet z łososia poddusić na maśle na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 5-6 minut, a następnie wystudzić.
2. Twaróg wyłożyć do miseczki, dodać pomidory suszone, słodką śmietankę, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dodać również wystudzonego łososia i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
3. Z pieczywa wyciąć małą szklaneczką krążki, na każdy dekoracyjnie wyłożyć mus i wszystkie udekorować krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i koperkiem.
