Restauracja przy pl. Juliusza Słowackiego w Nowym Targu przed rewolucją Magdy Gessler nazywała się "Na Winklu". Właściciele lokalu zaprosili do siebie znaną restauratorkę w listopadzie 2023 roku. Udział w „Kuchennych Rewolucjach” miał być kołem ratunkowym do spadających zysków.
Program z rewolucji w Nowym Targu został wyemitowany na początku kwietnia 2024 roku. Jak przyznają właściciele w rozmowie z portalem Podhale24.pl, zaraz po rewolucjach ich restauracja cieszyła się dużym zainteresowanie klientów.
- Przez miesiąc, dwa było w porządku. Była opinia z "Kuchennych rewolucji”, ludzie chcieli po prostu przyjść, spróbować czegoś nowego, innego. Ostatnie rewolucje w Nowym Targu były chyba jedenaście lat temu. Nic tu nie było takiego, więc przyszli – mówił z rozmowie z Podhale24.pl pan Kamil, jeden z właścicieli restauracji „Rumiane i pieczyste. Szyn”.
Potem jednak ilość klientów znów zaczęła spadać. Właściciele zdecydowali się zamknąć restaurację w poniedziałki – by ograniczyć koszty. Jednak i to nie pomogło. Wszystko zbiegło się z podwyżkami mediów i kosztów pracy. Stąd właściciele uznali, że nie dadzą już rady. Zdecydowali się zamknąć restaurację z końcem lipca.
- Była to dla nas wyjątkowa podróż pełna smaków i niezapomnianych chwil. Chcielibyśmy serdecznie podziękować każdej osobie, która odwiedziła nasze progi przez te wszystkie lata. Wasza obecność i wsparcie były nieocenione dla naszej załogi. Przez ten czas mieliśmy przyjemność serwować Wam nasze najlepsze dania i spotykać się przy naszych stołach. Każdy uśmiech i każdy komplement były dla nas motywacją do działania. Chcielibyśmy również podziękować naszym pracownikom za ich ciężką pracę, pasję i zaangażowanie, które pozwoliły naszej restauracji rozkwitać – napisali w mediach społecznościowych.
Właściciele nie zamierzają już angażować się w żaden inny biznes w branży gastronomicznej.
Magda Gessler od 2010 r. prowadzi program „Kuchenne Rewolucje” emitowany na antenie telewizji TVN. Do programu zgłaszają się właściciele restauracji, którzy nie radzą sobie z biznesem. Rewolucja polega na zmianie menu, sposobu pracy, obsługi klientów i zazwyczaj wyglądu restauracji.
Restauratorka na Podhalu gościła już kilka razy. Zmieniała m.in. restauracje "U Bartka" na "Kiełbachę i Korale" w Bukowinie Tatrzańskiej, w Zakopanem gościła w "Obrochtówce" oraz " Zośce". Jednak ta ostatnia rewolucja się nie udała. Lokal zamknął się wkrótce po metamorfozie. Z powodzeniem działają inne restaurację w regionie odmienione przez restauratorkę. To m.in. "Karczma Polany" z Kościeliska, "Dzika Chata" z Zawoi czy bar "U Zosi" w Szczawnicy. W 2013 roku Magda Gessler odwiedziła Nowy Targ – przeprowadziła rewolucję w restauracji Mauritaian, która po programie zmieniła nazwę na „Absynt”. Rewolucja była udana, lokal działał do 2022 roku. Wtedy to właściciele zdecydowali się go zamknąć z uwagi na wzrost cen mediów, czy produktów spożywczych. Przyznali, że zamykają restaurację, by nie popaść w tarapaty finansowe.
"Kuchenne Rewolucje" TVN w Nowym Targu. Restauracja "Na Wink...
- Na dnie Jeziora Czorsztyńskiego leży zatopiona wieś. Tak kiedyś wyglądało to miejsce
- "Bangladesz" na Siwej Polanie. Buda za budą, pamiątki, kiełbaski i lane piwo
- To był kiedyś legendarny budynek na Krupówkach. Dziś w budynku hula wiatr
- Tatry. Legendarny Mnich - marzenie turystów i taterników [NIESAMOWITE ZDJĘCIA]
- Jak wyglądało Zakopane 30 lat temu i jak wygląda teraz? Miasto bardzo się zmieniło
- Tatry. Remonty szlaków idą pełną parą. To ciężka ręczna robota [ZDJĘCIA]
