W skrócie
Przed laty za wypiek chałki odpowiadali żydowscy mieszkańcy Lwowa. Tradycyjnie chała wypiekana była na żydowski Nowy Rok (Rosz ha- Szana) w formie okręgu. A na szabat była zaplatana w warkocze. Prawdziwa chałka była wypiekiem wytrawnym hojnie posypanym makiem lub rzadziej czarnuszką. Zobacz przepis na lwowską chałę, którą autorka książki „Kuchnia lwowska” zaczerpnęła od Soni, żydowskiej gospodyni. Marianna Dushar podkreśliła, że według tego przepisu piecze także struclę na Boże Narodzenie.
Tradycyjna chałka – przepis na wypiek
Liczba porcji: na jedną niedużą struclę lub chałę, w razie potrzeby ilość składników można podwoić.
Czas przygotowania: 2,5 godziny (w tym wyrastanie ciasta).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 nitki szafranu,
- 1 łyżka stołowa białego rumu,
- 15 g świeżych drożdży,
- 90 ml wody,
- 20 g cukru,
- 1 jajko,
- 25 g miękkiego masła,
- 250 g mąki pszennej typ 550 + do podsypywania
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 żółtko,
- mak (do posypania).
Jak zrobić domową chałę?
Przygotowanie:
- W przeddzień pieczenia szafran zalać rumem i odstawić, żeby oddał kolor.
- W misce połączyć drożdże, wodę, cukier i jajko, wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut.
- Dodać miękkie masło i starannie je wmieszać. Następnie dodać przesianą mąkę, sól i zagnieść gładkie ciasto.
- Pod koniec dodać rum i szafran. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Potem ciasto krótko zagnieść i zostawić na 1 godzinę — w tym czasie powinno dwukrotnie zwiększyć objętość.
- Ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 5 kulek po 30 g. Zostawić je na 5–7 minut pod ściereczką.
- Z kulek uformować paski ciasta o długości 18–20 cm i zapleść z nich warkocz. Potem odłożyć warkocz na 1 godzinę pod ściereczkę, do wyrośnięcia.
- Kiedy buła wyrośnie, posmarować ją żółtkiem i posypać makiem.
- Piec 25 minut w temperaturze 170°C i zostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Czytaj także: Tradycyjny gulasz z warzyw korzeniowych i suszonych owoców. Poznaj przepis na oryginalny cymes na rodzinne uroczystości
Przepisy kuchni lwowskiej
Wśród wyśmienitych dań zajadanych przed laty we Lwowie można znaleźć potrawy łączące w sobie kuchnię polską, ukraińską, ormiańską i żydowską. Przepisy na dania swobodnie przenikały się między gospodyniami, które łączyły i dostosowywały ją do sobie znanych produktów spożywczych. Zupa parzybroda określana była ormiańskim kapuśniakiem, a pieróg biłgorajski we Lwowie zjeść można było jako pieróg jaworowski. Mamy nadzieję, że te dania zainspirują was do ugotowania pysznego obiadu jak za dawnych lat.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?