Nie masz czasu piec wymyślnych ciast, a zjadłbyś coś słodkiego? Deser w pucharku to będzie strzał w dziesiątkę. Zobaczcie nasze propozycje na szybkie i łatwe desery, które skradną niejedno serce.
Spis treści
Deser z galaretką, owocami, serkiem mascarpone i kruszonką

Składniki
- dowolna galaretka w proszku
- owoce - kiwi, mandarynki, banany
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego
- 150 g serka mascarpone
- 3-5 łyżek cukru pudru
Składniki na kruszonkę
- 80 g masła
- 160 g mąki
- 80 g cukru
Wykonanie
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wlać do małych szklaneczek po ok. 3-4 cm, odstawić do stężenia.
Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Odstawić do wystygnięcia. Serki zmiksować z cukrem pudrem do połączenia składników. Składać piętrowy deser układając warstwami na galaretce owoce, krem i kruszonkę. Ostatnią warstwę można posypać kakao lub cynamonem. Schłodzić.
Przepis Katarzyny Skuty
Deser kawowy w pucharku

Składniki:
- 2 serki homogenizowane
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- żelatyna4
- 300 ml gorącej wody
- 1 opakowanie bitej śmietany + mleko
- kawa rozpuszczalna
- kakao
Wykonanie
W pierwszej kolejności rozpuszczamy łyżkę żelatyny w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i pozostawimy do wystudzenia.
Teraz robimy masę. Miksujemy serki z cukrem i żółtkami. Teraz ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy, potem ostudzoną żelatynę i na końcu bitą śmietanę. Trochę bitej śmietany zostawiamy do dekoracji.
Gotową masę rozdzielamy do miseczek na 3 równe części – pierwszą miseczkę pozostawiamy jak jest, do drugiej dodajemy 1 łyżeczkę kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody i dokładnie mieszamy, do trzeciej dajemy to samo co wcześniej + trochę kakao, aby podkreślić bardziej kolor i smak. Jeżeli ktoś chce mieć bardziej intensywne smaki i kolory to może dorzucić więcej kawy i kakao.
Gotowe masy wlewamy po kolei do przygotowanych szklanek czy pucharków. Zaczynamy od najjaśniejszej części, aby na końcowej ciemnej dać kontrast bitej śmietany.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”
Deser z granatem, galaretką i mascarpone

Składniki
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 300 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g serka mascarpone
- 1 granat
- ½ puszki mandarynek
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Wylać na płaskie naczynie i odstawić do stężenia. Stężoną galaretkę pokroić w kostkę.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i razem zmiksować. Mandarynki odsączyć z zalewy. Granat obrać z błonek.
Do salaterek przygotowanych z grejpfrutów (albo zwykłych) nakładać naprzemiennie porcję kremu, galaretki oraz owoców. Deser przed podaniem schłodzić w lodówce.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Deser z serkiem mascarpone, biszkoptami i bitą śmietaną

Składniki
- kilka okrągłych biszkoptów
- szklanka bitej śmietany
- szklanka mascarpone
- filiżanka mocnej kawy z cukrem (schłodzonej)
- pestki z jednego owocu granatu lub inne dowolne owoce
- kakao do posypania
Wykonanie
Przygotować naczynia, w których będziemy układać deser. Efektownie prezentuje się w szklanych pucharkach lub szklankach.
Bitą śmietanę wymieszać z mascarpone. Biszkopty namoczyć w kawie (nie rozmoczyć) i ułożyć na dnie pucharków. Na biszkopty wyłożyć bitą śmietanę z mascarpone i pestki granatu lub inne owoce.
Czynność powtarzać aż do wypełnienia naczynia. Posypać kakao, schłodzić w lodówce (2 godziny) i podawać.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga Lady Kitchen
Deser tiramisu w pucharku

Składniki
- 4 jaja M lub L
- 4 żółtka z jaj M lub L
- 120 g cukru pudru
- pasta waniliowa
- 1000 g serka mascarpone
- paczka biszkoptów typu Ladyfinfers
- 350 ml zaparzonej mocnej kawy (najlepiej esspresso)
- 25 ml likieru amaretto
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Wykonanie tiramisu
Jajka w skorupkach przelewamy wrząca wodą. Zaparzamy kawę, lekko ja studzimy, a następnie do ciepłej kawy wlewamy Likier Amaretto i odstawiamy do wystygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, do jednej miseczki 8 żółtek, a do drugiej - 4 białka.
Wszystkie 8 żółtek ubijamy na puszystą i jasną masę razem z cukrem pudrem. Na początku (przez około 3 minuty, do momentu, kiedy masa zrobi się ciepła) ubijamy na żółtka na parze w misce postawionej na garnek z gorącą wodą, następnie ściągamy miskę z pary i ubijamy dalej standardowo na blacie do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy do smaku pasty waniliowej.
Kolejnym krokiem jest dodawanie porcjami serka mascarpone do masy z jajek - dodajemy po trzy łyżki, w krótkich odstępach czasowych. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie 4 białka ubijamy (ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Ważne jest, by białko było starannie oddzielone, bez odrobinki żółtka. Pozwoli to uzyskać idealną pianę. Pod koniec wykonujemy „test ubicia” - czyli odwracamy miskę do góry dnem i jeśli piana nie wylatuje, to znaczy że jest dobrze ubita.
Delikatnie mieszamy łyżką pianę z białek z masą z żółtek i serka mascarpone, do połączenia się składników.
Przygotowujemy pucharki lub kieliszki na blacie. Bierzemy ostudzona kawę i szybko (na 2 sekundy) zanurzamy w niej biszkopty z dwóch stron. Ważne, by ich nie rozmoczyć, a tylko nawilżyć. Nawilżone biszkopty od razu układamy w ozdobnym naczyniu - najlepiej po trzy sztuki.
Ścieramy na tarce gorzką czekoladę. Trochę zostawiamy do posypania dekoracyjnego całego deseru, a resztę wsypujemy na spód pucharka.
Na biszkopty i czekoladę wykładamy wcześniej przygotowaną puszystą masę jajeczno-serową i posypujemy dla ozdoby gorzką czekoladą. Tiramisu gotowe!
Deser trójwarstwowy z truskawkami

Składniki
- galaretka truskawkowa
- 400 g serka homogenizowanego truskawkowego
- 400 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- bita śmietana (opcjonalnie)
Wykonanie
Galaretkę zrobić według przepisu z opakowania zmniejszając ilość wody do 400 ml, żeby lepiej się ścięła. Wylać ostudzoną galaretkę do pucharków i ułożyć je pochyło w lodówce, do całkowitego stężenia. Po kilka godzinach, lub po całej nocy zabrać się za przygotowanie kolejnej warstwy. Dwie łyżeczki żelatyny rozpuścić z 3-4 łyżkami gorącej wody. Odstawić na chwilę do wystudzenia. Gdy żelatyna się ochłodzi (nie może być ścięta) zmiksować ją z serkami homogenizowanymi. Nałożyć serek do pucharków przechylając je w drugą stronę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy druga warstwa zastygnie umyć truskawki, usunąć szypułki i zmiksować z dwiema łyżkami cukru. Podgrzać 100 ml wody i rozpuścić w niej 2 łyżeczki żelatyny. Truskawki zmiksować razem z syropem żelatynowym. Owoce wyłożyć do pucharków, które tym razem możemy już postawić pionowo.
Gdy deser zastygnie można go ewentualnie ozdobić rozetką bitej śmietany.
Z podanych składników można wykonać od 4-6 porcji deseru w zależności od tego jakiej wielkości mamy pucharki. Podobny deser możemy przygotować z brzoskwiń, ananasów, czy owoców leśnych.
Przepis Anny Cyganik-Idęć
Szybki deser tiramisu

Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 1 opakowanie Mascarpino - mix do mascarpone Delecta
- okrągłe biszkopty
- filiżanka zaparzonego espresso
- 30 ml amaretto
- 175 ml zimnego mleka
- 4 płaskie łyżki kakao
Wykonanie
Na początek zmiksować mix do mascarpino z serkiem mascarpone i mlekiem. Nałożyć trochę kremu do pucharków. Następnie wymieszać espresso z likierem amaretto. Po dokładnym wymieszaniu czas na biszkopty, które zanurzyć we wzmocnionym espresso i ułożyć na kremie. Posypać całość kakao i nakładać kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników.
Prawda, że mało skomplikowane? Smacznego!
Polecamy!
