Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Knedle ziemniaczane, czyli pyzy jarmarczne [PRZEPIS]

mad
Pyzy jarmarczne.
Pyzy jarmarczne. Fot. Paulina Nosek
Knedle z bundzem? To doskonałe połączenie.

Zobaczcie przepis na tzw. pyzy jarmarczne. Są łatwe w przygotowaniu i pyszne. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Paulina Nosek.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 300 g twarogu lub bundzu
  • biała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 kabanosy
  • łyżeczka smalcu
  • sól i pieprz do smaku
  • kawałek słoniny
  • pęczek natki pietruszki

Wykonanie
Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę pokroić na mniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Drugą połowę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (tej najostrzejszej, wypukłej) i mocno odcisnąć w czystej ściereczce.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z surowymi ziemniakami i wyrobić ciasto. Na łyżeczce smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulę ze startym czosnkiem. Bundz oraz zeszkloną cebulę zemleć przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta uformować niewielkie placuszki, nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić. Ugotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podać polane stopioną słoniną, z kawałkami kabanosów i natką pietruszki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska