https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Konsultacje dietetyczne finansowane przez pracodawcę, to nowy trend w świadczeniach pozapłacowych. Zyska na popularności? [7.05.2022 r.]

Zbigniew Biskupski
Opracowanie:
Coraz ważniejsze staje się dbanie pracodawcy zarówno o zdrowie, jak i samopoczucie pracowników w przekonaniu jak duży wpływ mają one na efektywność w pracy.
Coraz ważniejsze staje się dbanie pracodawcy zarówno o zdrowie, jak i samopoczucie pracowników w przekonaniu jak duży wpływ mają one na efektywność w pracy. Tomasz Hołod / Polska Press
Pandemia skłoniła nas do zmian w wielu sferach życia, ale najwięcej dynamiki mają one w środowisku pracy. Poza zupełnie nowym spojrzeniem na pracę z domu kojarzoną dotychczas tylko z wybranymi zawodami jako telepraca, mamy skorygowane spojrzenie na biuro i jego wyposażenie, drogę do miejsca pracy - w tym sposób docierania tam i z powrotem. Zmieniły się też oczekiwania pracowników wobec pracodawcy. W tym kontekście ważną rolę odgrywają zmiany w rankingu najbardziej upragnionych świadczeń pozapłacowych.

Najbardziej wymagający w tym względzie specjaliści oraz członkowie kadry zarządzającej rozważają dziś co lepsze: gwarantowany czterodniowy tydzień pracy czy urlop bez ograniczeń. Pracownicy niżsi rangą gotowi są zadowolić się rozszerzeniem pakietów medycznych - zwłaszcza o wsparcie psychologa i psychiatry, a dotychczasowe karnety na siłownię chcieliby zamienić na bon na mobilne dojazdy do pracy: samochodem elektrycznym, elektrycznym skuterem lub hulajnogą a w ostateczności rowerem z napędem elektrycznym.

W większości polskich firm dużą wagę przywiązuje się do posiłków w pracy. Bardzo pozytywnie zarówno pracownicy jak i pracodawcy przyjęli wprowadzoną od 1 marca br. podwyżkę limitów dopłat do posiłków nieobarczonych PIT i ZUS. A teraz coraz większą popularność zyskuje aspekt zdrowotny tych posiłków, w tym finansowanie przez pracodawców konsultacji dietetycznych.

Nowy trend w świadczeniach pozapłacowych: jeszcze więcej dla zdrowia

Badanie „Firma w trendzie zdrowia i zero waste” Dailyfruits pokazało, że co trzeci zapytany pracownik chciałby szerzej korzystać z benefitów oferowanych przez pracodawcę wspierających jego zdrowie.

Jednym z preferowanych rozwiązań wskazywanych często przez pracujących poza opieką medyczną w szerokim zakresie są także konsultacje dietetyczne. Pracownicy nie tylko chętnie skorzystaliby z takich spotkań ze specjalistą zaoferowanych przez pracodawcę, ale także dostrzegają potrzebę wprowadzania do firm programów edukacji żywieniowej. Według 29% pracujących Polaków byłaby ona pomocna przede wszystkim w zmianie nawyków żywieniowych spowodowanych zajadaniem stresu.

Nikogo pewnie nie dziwi fakt, że większość zapytanych pracowników za najbardziej wartościowe benefity postrzega od momentu, w którym zaczęliśmy funkcjonować w pandemii, te związane z kategorią zdrowia. Wśród benefitów wspierających zdrowie i budujących odporność respondenci badania Dailyfruits wymieniali zarówno opiekę medyczną w szerokim zakresie, jak i również:

  • spotkania ze specjalistami m.in. dietetykiem czy trenerem personalnym,
  • zdrowe przekąski w biurze,
  • dni zdrowia,
  • czy cykliczny program edukacji żywieniowej.

Na liście znalazła się także możliwość realizacji w firmie ćwiczeń czy gier zespołowych, a nawet dostęp do firmowych rowerów. Jak pokazało wiele badań zrealizowanych w okresie i po pandemii, m.in. badania Dailyfruits, sami pracownicy zaczęli sygnalizować coraz większe potrzeby związane z ich pogarszającą się kondycją fizyczną i psychiczną oraz chęć otrzymania od pracodawcy wsparcia w tym zakresie.

Benefity pracownicze w nowej normalności: kurs na dobrostan

Zmiany, jakie zaszły w okresie ostatnich 2 lat na rynku pracy pod wpływem pandemii i jej skutków, wciąż wymagają od pracodawców tworzenia miejsc pracy mocniej wspierających dobrostan pracownika.

- Dlatego coraz więcej organizacji wprowadza kulturę prozdrowotną, która umożliwia holistyczne spojrzenie na potrzeby i zadbanie o dobrostan zarówno fizyczny, jak i psychiczny zatrudnionych osób. Coraz ważniejsze staje się dbanie pracodawcy zarówno o zdrowie, jak i samopoczucie pracowników w przekonaniu jak duży wpływ mają one na efektywność w pracy – komentuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Ostatnie dwa lata funkcjonowania w pandemicznej rzeczywistości dodały wielu z nas kilogramów, osłabiły stan zdrowia, rozregulowały rutynę dnia oraz pogorszyły nawyki żywieniowe.

Firma 2022: jeszcze więcej dla zdrowia pracowników

Rok 2022 z dynamicznie zmieniającą się na rynku pracy sytuacją i z wojną, która wybuchła pod koniec lutego br. za naszą wschodnią granicą wytyczył pracodawcom kolejne wyzwania w obszarze inwestowania w zdrowie psychiczne i fizyczne pracowników.

Coraz więcej firm zrozumiało, że dbałość o profilaktykę zdrowotną pracowników przestała sprowadzać się do modnego wellbeingu, a wymaga kompleksowych programów prozdrowotnych w firmach. Jednym z jego istotnych elementów stają się programy edukacji żywieniowej realizowane dla pracowników w różnych formach.

Pracownicy zauważają korzyści wynikające z ich wdrożenia w swojej organizacji. Dla 29% zapytanych pracujących Polaków jest to szansa na zmianę nawyków żywieniowych spowodowanych zajadaniem stresu. Z kolei 26% osób deklaruje, że choruje i napotyka sprzeczne informacje na temat diet, a 23% ankietowanych ma za sobą wiele nieudanych prób odchudzania na własną rękę. Spośród respondentów badania „Firma w trendzie zdrowia i zero waste” 17% przyznaje, że zmaga się z nadwagą lub otyłością i chętnie skorzysta z pomocy specjalistów ds. żywienia.

Konsultacje z dietetykiem: mile widziane przez co trzeciego badanego pracownika

Jedną z form wsparcia ze strony pracodawców, które spotykają się z pozytywną opinią pracowników, są na przykład cykliczne wizyty dietetyka w firmie. Wynika to zarówno z potrzeb sygnalizowanych w wielu organizacjach przez samych pracowników, jak również z rosnącej świadomości pracodawców, którzy zaczynają dostrzegać potrzebę wprowadzenia firmowych programów żywieniowych.

W efekcie pracodawcy sięgają po konkretne rozwiązania dla pracowników, jak webinaria z dietetykami, konsultacje z analizą składu ciała, firmowe eventy z edukacją żywieniową.

Niezawodny sprzęt do pracy
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Badanie Dailyfruits pokazało, że aż co trzeci zapytany Polak chciałaby zostać objęty długotrwałą opieką dietetyczną przez pracodawcę. Wpływ na rosnące potrzeby pracowników w tym zakresie miała zapewne również pandemia i skutki związanej z nią pracy zdalnej, jak na przykład gorsze samopoczucie, rozregulowana rutyna dnia i dodatkowe kilogramy.

Co raz więcej pracodawców obserwuje konsekwencje tych problemów, przekładających się na efektywność biznesową i zdaje sobie sprawę, że pracownicy potrzebują kompleksowego wsparcia i programów prozdrowotnych, a jednym z jego elementów jest coraz częściej także współpraca z dietetykiem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska