Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kotlety z gotowanej wołowiny z płatkami kukurydzianymi [PRZEPIS]

Marta Góra
Kotlety z gotowanej wołowiny z płatkami kukurydzianymi

Marta Góra z Krakowa nie lubi, gdy w kuchni cokolwiek się marnuje. Poniżej jej propozycja na dania z resztek.

Składniki

  • 50-60 dag ugotowanej wołowiny (np. z rosołu)
  • ok. 10 dag płatków kukurydzianych
  • 3 małe jajka
  • 2 łyżki keczupu (łagodny lub pikantny - według uznania)
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • łyżka drobno posiekanej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku (niekoniecznie, bo wołowina już w rosole była solona)
  • po szczypcie: tymianku, szałwii, majeranku

Wykonanie
Wołowinę zemleć w maszynce do mięsa. Płatki kukurydziane rozkruszyć (np. włożyć do woreczka foliowego i rozgnieść za pomocą wałka).

Zmielone mięso wymieszać z połową płatków kukurydzianych, dodać zioła i pietruszkę, 2 jajka, keczup, sos sojowy i przyprawy.

Masę wyrobić dokładnie. Formować kotlety, obtaczać je w trzecim jajku i pozostałych płatkach kukurydzianych. Smażyć po 3 minuty z każdej strony aż do zrumienienia.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska