Marta Góra z Krakowa nie lubi, gdy w kuchni cokolwiek się marnuje. Poniżej jej propozycja na dania z resztek.
Składniki
- 50-60 dag ugotowanej wołowiny (np. z rosołu)
- ok. 10 dag płatków kukurydzianych
- 3 małe jajka
- 2 łyżki keczupu (łagodny lub pikantny - według uznania)
- łyżeczka sosu sojowego
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- łyżka drobno posiekanej pietruszki
- sól i pieprz do smaku (niekoniecznie, bo wołowina już w rosole była solona)
- po szczypcie: tymianku, szałwii, majeranku
Wykonanie
Wołowinę zemleć w maszynce do mięsa. Płatki kukurydziane rozkruszyć (np. włożyć do woreczka foliowego i rozgnieść za pomocą wałka).
Zmielone mięso wymieszać z połową płatków kukurydzianych, dodać zioła i pietruszkę, 2 jajka, keczup, sos sojowy i przyprawy.
Masę wyrobić dokładnie. Formować kotlety, obtaczać je w trzecim jajku i pozostałych płatkach kukurydzianych. Smażyć po 3 minuty z każdej strony aż do zrumienienia.
Źródło: Dzień Dobry TVN