Po powitalnym występie Chóru URK wydarzenie otworzył uroczyście rektor URK, dr hab. Sylwester Tabor.
- Wiosennie Was przywitaliśmy w naszych murach, ale dzisiaj mamy pierwszy dzień wiosny kalendarzowej. Zawsze wtedy budzi się w nas nadzieja na nowe, bardziej sprzyjające życie, bo przyroda zaraz zacznie się budzić i pokazywać swoje najpiękniejsze kolory. I my Wam również na uczelni chcemy pokazać te kolory bycia studentem Uniwersytetu Rolniczego. Uczelnia to studenci, którzy są esencją jej funkcjonowania, ale to też pracownicy naukowi, którzy w laboratoriach odkrywają prawa rządzące światem i starają się jej Wam przekazać. Żyjemy tu wszyscy w symbiozie. - mówił rektor UR.
Ofertę uczelni pod hasłem "Ucz się, Rozwijaj się, Kreuj Przyszłość" przedstawił dr hab. Andrzej Bogdał, prof. URK, prorektor ds. kształcenia.
W holu budynku pojawiły się stoiska wydziałowe, na których pracownicy i studenci prezentowali ofertę uczelni. Prezentacje przygotowały również: Biuro Pomocy Materialnej, Uczelniana Rada Samorządu Studentów, Biuro Karier i Kształcenia Praktycznego, Biuro Współpracy i Wymiany Międzynarodowej, Centrum e-learningu, Centralne Wojskowe Centrum Rekrutacji ze wsparciem jednostek oraz Biuro Marketingu i Komunikacji.
Wśród atrakcji znalazła się m.in. videobudka 360 oraz gry terenowe na wydziałach: Rolniczo-Ekonomicznym, Hodowli i Biologii Zwierząt, Biotechnologii i Ogrodnictwa, Leśnym, a także w Uniwersyteckim Centrum Medycyny Weterynaryjnej. W holu budynku Wydziału Leśnego odbyła się również prezentacja 11. Małopolskiej Brygady Obrony Terytorialnej (11MBOT).
Z kolei w siedzibach poszczególnych wydziałów w godzinach 10-16 odbywały się warsztaty, wykłady i pokazy. W programie były m.in. prezentacja robota HUGO, pokaz różnorodnego świata gleb, odkrywanie tajemnic mleka, rozpoznawanie wieku ryb, prezentacja sposobów pomiaru hałasu i pyłów, wystawa sprzętu geodezyjnego, samodzielny wrób kosmetyków, pokaz zastosowania nanotechnologii w kosmetykach, prezentacja możliwości bezzałogowych statków powietrznych, elementy negocjacji w biznesie, obalanie mitów żywieniowych, możliwości kuchni molekularnej czy pokaz szycia chirurgicznego i endoskopii.
Koniec zerowego VAT na żywność! Ceny wzrosną?
