Krakowskie restauracje jako jedyne poza warszawskimi mają wyróżnienia przewodnika Michelin - obecnie jest ich 26. Ponad dwa razy więcej krakowskich lokali uhonorował Gaullt et Millau a 8 rekomendował Slow Food Polska. Kraków posiada zasoby, które zapewniły ten sukces – dobre przepisy, najwyższej jakości produkty pochodzące od lokalnych dostawców, a także gościnność i miłą atmosferę.
W przyszłym roku w ramach Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej zostanie zorganizowanych wiele wydarzeń m.in. Kongres Gastronomiczny dla specjalistów i pasjonatów dobrej kuchni z całego świata, spotkania krakowskich szefów kuchni i gwiazd światowej gastronomii prowadzących restauracje wyróżnione m.in. gwiazdkami przewodnika Michelin.
Ciekawym, innowacyjnym formatem będzie „wirtualne gotowanie”. Polegać ono będzie na równoczesnym przygotowaniu dań w różnych restauracjach, co będzie można śledzić za pomocą internetu, a tematem przewodnim będzie kuchnia Krakowa i Polski.
Dodatkowo miasto opracuje własny kalendarz wydarzeń kulinarnych na 2019 rok i kolejne lata. Obok wspomnianych już imprez, jak Krakowskie Zapusty czy Festiwal Pierogów, a także ścieżek „kulinarnych” w ramach m.in. Festiwalu Opera Rara czy Jarmarku Świętojańskiego powstaną nowe projekty związane z kuchnią dworu królewskiego, Krakowa mieszczańskiego i akademickiego.
Europejska Akademia Gastronomiczna działa w ramach Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, organizacji zajmującej się szeroko rozumianą kulturą gastronomiczną.
Założona w 1983 roku przez 5 akademii narodowych (hiszpańską, francuską, brytyjską, włoską i szwajcarską), obecnie liczy 29 członków z 23 krajów m.in. z Chin, Japonii, Libanu, Meksyku, Portugalii, Szwecji, USA i Polski.
Główną siedzibą Akademii jest Francja. Akademia współpracuje m.in. z agendami ONZ (UNESCO, FAO - Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, WHO - Światową Organizacją Zdrowia, UNWTO - Światową Organizacją Turystyki), Unii Europejskiej oraz Unią na rzecz Regionu Morza Śródziemnego (UfM).
ZOBACZ KONIECZNIE:
WIDEO: Barometr Bartusia
Źródło: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto