Wydział Spraw Administracyjnych UMK zawarł już 39 umów na okres od 1 listopada do 31 marca 2024 r. W ubiegłym sezonie (2022/2023) zawarto 45 umów na zimowe ogródki gastronomiczne (więcej o 6 umów w stosunku do br.). Przedsiębiorcy nadal mogą jednak składać wnioski.
Może cześć przedsiębiorców prowadzących knajpy i restauracje się spóźniła i nadrobi zaległości, ale możliwe, że to też wynik inflacji i problemów w biznesie części lokali. Czas pokaże.
Od bieżącego roku procedura zawiera zasady i warunki dot. organizacji zimowych ogródków z podziałem na:
- Park Kulturowy Stare Miasto (Rynek Główny i pozostałe tereny Parku)
- Park Kulturowy Kazimierz ze Stradomiem
- Park Kulturowy Nowa Huta
- pozostałe tereny poza parkami.
Aby podpisać umowę na organizację ogródka gastronomicznego, przedsiębiorcy muszą złożyć komplet dokumentów, według wspomnianej wyżej procedury. Dostarczyć należy m.in.:
- projekt architektoniczny ogródka (wskazujący m.in. elementy wyposażenia, które zostaną ustawione w jego wnętrzu, powierzchnię, aranżację, kolorystykę, itp.)
- dokumenty formalne pozwalające na zweryfikowanie czy przedsiębiorca – restaurator:
- posiada dokument potwierdzający dysponowanie lokalem gastronomicznym, przed którym będzie ustawiony ogródek (np. umowa najmu, wypis z księgi wieczystej, akt notarialny)
- posiada zaświadczenie/decyzję dla ogródka – wydane przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego (Sanepid)
- legitymuje się pełnomocnictwem udzielonym do reprezentowania firmy.
Opłata za ogródek gastronomiczny pozostaje bez zmian w stosunku do sezonu letniego i wynosi 3,00 zł netto za jeden dzień za jeden metr kwadratowy (+ Vat 23%). Umowy są zawierane na jeden sezon.
Antoni Macierewicz o zmianie traktatów UE

- Co pasażerowie komunikacji miejskiej robią źle? Przegląd najgorszych zachowań
- Fryzury dla kobiet po 40. i 50. Zobacz, jak się czesać, aby odjąć sobie lat!
- Oto najbardziej luksusowe ulice Krakowa. Tutaj mieszkania kosztują krocie!
- TOP 10 rzeczy, które musisz wiedzieć o Krakowie, przyjeżdżając tu na studia!