Kraków. Warzywa i owoce na targowiskach: Placu Bieńczyckim i Starym Kleparzu. Po ile papryka, cukinia, śliwka, szara reneta? [ZDJĘCIA,CENY]

Karina Czernik
Karina Czernik
Ceny warzyw i owoców na Starym Kleparzu i Placu Bieńczyckim
Ceny warzyw i owoców na Starym Kleparzu i Placu Bieńczyckim Anna Kaczmarz
Sprawdziliśmy, ile zapłacimy mi.in za paprykę, cukinię, jabłka i inne warzywa i owoce na Placu Bieńczyckim i Starym Kleparzu w Krakowie. Na jakim poziomie kształtują się ceny? Rolnicy mówią wprost: "drożyzna na targowiskach to nie jest żaden nasz wymysł, tylko reakcja na sytuację w gospodarce". Przypominamy, że wkrótce inflacja w Polsce może przekroczyć 6 proc.

Ceny owoców i warzyw na targowiskach w Krakowie

Na stoiskach na Starym Kleparzu świeżego podgrzybka kupimy za 35 zł/kg, paprykę za 5 zł/kg, cukinię za 7 zł/kg, a za śliwkę zapłacimy od 5 do 7 zł za kilogram. Na Placu Bieńczyckim natomiast za szarą renetę zapłacimy ok. 4 zł za kilogram, orzech laskowy kosztuje ok. 16-18 zł/kg, świeża żurawina to koszt 28 zł/kg, a za kilogram gruszki zapłacimy od 4 do 6,5 zł.

Przejdź do galerii i sprawdź, jakie są aktualnie ceny na Placu Bieńczyckim i Starym Kleparzu. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Warzywa i owoce będą droższe? Rosną koszty prowadzenia upraw

30 września odbyło się posiedzenie grupy roboczej "Owoce i Warzywa" Copa-Cogeca, podczas którego została przedstawiona sytuacja rynkowa w krajach Unii Europejskiej. Oceniono tam, że tegoroczne zbiory w Polsce będą "podobne jak w zeszłym roku", a "sezon był bez skrajności, nie było ani rekordowej produkcji, ani dużych strat".

Eksperci z całej Unii Europejskiej zwrócili uwagę na ogromny problem związany ze wzrostem kosztów produkcji. Rosnące ceny m.in. energii, nawozów oraz transportu "stawiają rolników przed bardzo trudnymi wyborami".

- Ta sytuacja doprowadziła nawet nie do ograniczenia opłacalności produkcji, ale do podważenia jej sensowności. Na przykład w Holandii znaczny wzrost cen gazu spowodował, że rolnicy zastanawiają się nad kontynuacją upraw pomidorów szklarniowych - powiedział cytowany w informacji wiceprezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz Prezes organizacji producentów La-Sad Michał Lachowicz.

Zdaniem europejskich producentów owoców i warzyw sytuacja jest na tyle poważna, że lada chwila przełoży się na ceny żywności w sklepach.

- Podobna sytuacja panuje też w Polsce. Przy tej skali rosnących kosztów nie będziemy mieć innego wyjścia, jak podnieść nasze ceny. Do tego dochodzą problemy z brakiem dostępności do siły roboczej, a musimy pamiętać, że produkcja owoców i warzyw jest bardzo pracochłonna - dodał Lachowicz.

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że ceny towarów i usług konsumpcyjnych we wrześniu tego roku wzrosły rok do roku o 5,8 procent. Zdaniem ekonomistów, będzie tylko gorzej i jeszcze w październiku inflacja może przekroczyć barierę 6 proc.

Źródło: cenyrolnicze.pl

Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie