Krakowianin będzie rządzić kuchnią UE

Magdalena Jadach
Adam Chrząstowski - od lipca naczelny kucharz UE
Adam Chrząstowski - od lipca naczelny kucharz UE Jan Hubrich
Sandacz z grzybami, tarta z owocami lasu, mus z gruszek, cielęcina - takie menu czeka na polityków, którzy przyjadą jesienią tego roku na spotkania do Brukseli. Ułożył je 43-letni Adam Chrząstowski, szef kuchni i współwłaściciel restauracji Ancora w Krakowie. To on zdecyduje, co znajdzie się na stołach oficjeli w czasie polskiej prezydencji w Unii Europejskiej.

Zobacz także: Kraków: darmowy internet nie dla wszystkich

- Mam reprezentować polskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych w kwestiach kulinarnych. Będę zatwierdzał menu, które pojawi się na polskich stołach, kiedy odwiedzą nas politycy. Do moich obowiązków należy także ułożenie jadłospisu na spotkania w Europie - wyjaśnia Chrząstowski.
Przed pierwszymi spotkaniami w Brukseli pojedzie tam wcześniej z roboczą wizytą, aby osobiście wszystkiego dopilnować.

- Zanim przyjdzie do zaserwowania naszych dań, będę musiał nauczyć tamtejszych kucharzy, co to jest polski smak - tłumaczy Chrząstowski.

To jednak nie jest najtrudniejsze zadanie. Więcej kłopotów może sprawić ułożenie jadłospisu zgodnie z protokołem dyplomatycznym. Każda potrawa, która jest podawana dla polityków wyższego szczebla, czyli od wiceministrów w górę, musi zostać zatwierdzona przez dział protokolarny Parlamentu Europejskiego.

- Jest wiele zasad, których muszę przestrzegać. Dotyczy to głównie składników potraw. Wśród tych zastrzeżonych jest na przykład mak. Nie używa się go - nie może przecież dojść do sytuacji, w której polityk po obiedzie udziela wywiadu, a na zębach ma czarne kropki - wyjaśnia Chrząstowski.

Protokół dyplomatyczny unika również podawania podrobów zwierzęcych, takich jak móżdżek, flaki czy ozory.

- Odpadają także kiszone ogórki, które dla zachodnich Europejczyków są czymś, co się zwyczajnie zepsuło - dodaje kucharz.

Protokół reguluje też kwestie sanitarne, zakazane jest więc podawanie na przykład surowych ryb.

Adam Chrząstowski wygrał konkurs rozpisany przez MSZ. Sam narzucił sobie pewną misję.
- Chciałbym, aby ludzie, w tym także Polacy, uwierzyli, że nasza kuchnia to nie tylko schabowy i bigos. Nasze kulinarne możliwości są znacznie większe - podkreśla.

Kraków: komputer będzie ostrzegać przed korkami

Pan Adam stawia na regionalizm i sezonowość. Na brukselskich stołach zagoszczą więc najlepsze polskie produkty. A te, których nie ma w Belgii, pojadą tam razem z kucharzem. Wśród nich będą sery zagrodowe, czyli oscypek, frontera i łomnicki. Nie zabraknie też grzybów, kaczek, gęsi ani polskich ryb. Pojawią się także gruszki, jabłka oraz śliwki, czyli jesienne owoce polskich sadów. Obowiązkowo pojawią się raki, z których słynie nasz kraj.

Gotowanie to pasja Adama Chrząstowskiego. - Czytam książki kucharskie, oglądam programy o tej tematyce. Kuchnia to całe moje życie - zapewnia.

Tym ciekawsze, że... nie ma swojej ulubionej potrawy. - Stawiam na różnorodność. Ostatnio na przykład eksperymentowałem ze szparagami, bo akurat jest na nie sezon - wyznaje.

Uwaga! Nowy konkurs! Odpowiedz na pytanie i wygraj bilet do kina ARS

Chcesz iść za darmo do Parku Wodnego w Krakowie? **Rozdajemy bilety**


Flesz: Wegańskie ubrania. Made in Poland

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3