Do akcji dołączyło już 15 restauracji, w których od 1 maja do końca roku będzie można spróbować przygotowanych specjalnie z okazji Krakowskiego Menu Stołecznego dań. Szefowie kuchni sięgnęli po klasyki: obwarzanka, maczankę czy tort Sachera. Wykorzystali też lokalne produkty: suskę sechlońską, jabłka łąckie, pstrąga ojcowskiego, śmietanę ze Skały, śliwowicę łącką, oscypka czy bryndzę. – To dwa główne kierunki, którymi podążają restauratorzy biorący udział w akcji: część decyduje się na dania inspirowane historią, inne inspiracji szukają w pochodzących z okolic Krakowa produktach – mówi Adam Chrząstowski, pomysłodawca akcji i dodaje, że cieszy go, że wśród propozycji krakowskich szefów kuchni znalazły się też dania budzące wspomnienia z dzieciństwa, jak na przykład małdrzyki.
Krakowskie Menu Stołeczne zagości w restauracjach: Art, Baroque, Biała Róża, Copernicus, Enoteka Pergamin, Fiorentina, Four w Hotelu Grand Ascot, Grand Signature w Grand Hotelu, Kogel Mogel, Miodova, Piano Rouge, Pod Aniołami – Muzeum Smaku, Szara Gęś, Wesele i Wierzynek.
W związku z dużą liczbą próśb krakowskich restauratorów, termin przyjmowania zgłoszeń do Krakowskiego Menu Stołecznego przedłużono do 31 maja. Krakowskie Menu Stołeczne powinno zawierać minimum trzy dania (zakąska zimna lub/i zupa, danie główne oraz deser), które będą serwowane w restauracji do końca roku 2019. Propozycje karty dań oraz przepisy na potrawy należy wysłać na adres [email protected].
Koniec gorszego jedzenia. Żywność w Polsce jak na Zachodzie
- Juwenalia Krakowskie 2019: kto, gdzie i kiedy
- Budowa zakopianki idzie "na całego" [NIESAMOWITE ZDJĘCIA]
- Małopolscy "Mistrzowie parkowania". Zobacz najgorszych kierowców z naszego regionu [ZDJĘCIA]
- Widok z balkonu na... okno sąsiada. Tak się buduje w Krakowie [ZDJĘCIA]
- Gdzie wyjechać na Majówkę? TOP 10 pomysłów na Majówkę!
