Macie ochotę na niebanalne danie? Sięgnijcie po krewetki! Poniżej zebraliśmy dla was przepisy na pyszne potrawy z krewetkami właśnie.
- Prosty i szybki makaron spaghetti z krewetkami w maśle i czosnku
- Szybkie i proste krewetki z cebulą i czosnkiem
- Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym
- Sałatka brazylijska z sałatą, pomarańczami i krewetkami
- Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem
- Curry z krewetkami i ryżem jaśminowym. W orientalnym stylu
- Zupa w stylu tajskim z krewetkami i serkiem topionym
Prosty i szybki makaron spaghetti z krewetkami w maśle i czosnku [PRZEPIS]

Składniki na 2 porcje
- 250 g mrożonych krewetek
- 200 g makaronu spaghetti
- ok. 3-4 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
Wykonanie
Krewetki rozmrozić. Mrożone krewetki są zwykle oczyszczone, więc niewiele trzeba z nimi robić. Na patelni rozpuścić masło, dodać bardzo drobno pokrojony czosnek. Skropione sokiem z cytryny krewetki wrzucić na patelnię. Smażyć bardzo krótko.
W międzyczasie ugotować makaron.
Przed odcedzeniem odlać 1/2 szklanki wody. Do krewetek dodać pietruszkę. Jeśli sosu jest mało podlać pozostawioną z makaronu wodą. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na patelnię przełożyć makaron, wymieszać i można podawać.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej
Szybkie i proste krewetki z cebulą i czosnkiem [PRZEPIS]

Składniki
- kilogram obranych i podgotowanych krewetek
- dwie szalotki
- dwa ząbki czosnku
- łyżeczka chili
- garść posiekanej kolendry i pietruszki
- 2 łyżki masła
Wykonanie
Masło rozgrzać w woku. Wrzucić posiekane szalotki i czosnek. Dodać krewetki i na dużym ogniu smażyć szybko około 8 minut.
Posypać pietruszką, kolendrą i chili. Podawać z grzanką
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”
Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym [PRZEPIS]

Składniki na trzy porcje
- 250 g krewetek z ogonkami, bez głowy
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 pomarańcze
- 250 g mieszanki różnych sałat
- 2 łodygi selera naciowego
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka ziaren sezamu
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Sałatę umyć, osuszyć, liście porwać na mniejsze kawałki. Seler naciowy pokroić na cienkie paski, pomidorki koktajlowe na połówki, pomarańcze wyfiletować.
Na patelni na małym ogniu przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodać krewetki i chwilę smażyć.
Podlać krewetki białym winem i sokiem wyciśniętym z resztek pomarańczy. Odparować nadmiar płynu (tyle, by na patelni został sos do skropienia sałatki). Na koniec doprawić solą i pieprzem.
W półmiskach ułożyć sałatę, kawałki selera naciowego, połówki pomidorków koktajlowych, cząstki pomarańczy i krewetki. Całość polać sosem z patelni i posypać nasionami sezamu.
Przepis Katarzyny Kośmider
Sałatka brazylijska z sałatą, pomarańczami i krewetkami [PRZEPIS]

Składniki:
- 1 woreczek mieszanki sałat z kapustą białą i kukurydzą (np. Brasiliana mix Eisberg)
- 6 krewetek koktajlowych
- 1 garść prażonych orzechów nerkowca
- ½ czerwonej cebuli
- 1 pomarańcza
- 1/3 pęczka kolendry
- 1 łyżka masła
- sok z ½ limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz
Wykonanie
Posolone krewetki skropić limonką i usmażyć na maśle. Do miski wsypać mieszankę sałat, dodając pokrojoną na cząstki pomarańczę, posiekaną kolendrę, cebulę
i orzechy. Całość polać oliwą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na koniec, na wierzch sałatki, wyłożyć przestudzone krewetki.
Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem [PRZEPIS]

Składniki na 4 porcje
- 800 g krewetek (waga przed obraniem)
- 1 opakowanie ryżu dzikiego Britta
- ok. 600 ml mleczka kokosowego
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 2 liście limonki (opcjonalnie)
- 100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
- 1-2 łyżki zielonej pasty curry
- 2 limonki
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego
Dodatkowo do podania
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- liście mięty
- limonka
- papryczka chilli
Wykonanie
Ryż dziki ugotować według przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie krewetki oczyścić ze skorupek. Usunąć z krewetek czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet).
Rozgrzać olej, dodać pastę curry oraz liście limonki, przez chwilę smażyć.
Dodać mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotować około 10 minut często mieszając.
Jarmuż oczyścić z twardych nerwów. Pokroić go według własnych preferencji. Dodać na patelnię wraz z krewetkami i gotować ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos.
Na koniec sos doprawić sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
Ryż podawać z sosem, porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość można przyozdobić miętą oraz papryczką.
Curry z krewetkami i ryżem jaśminowym. W orientalnym stylu [PRZEPIS]

Składniki:
- 10-20 sztuk dużych krewetek
- 2 saszetki ryżu jaśminowego (np. marki Britta)
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 limonka
- 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
W garnku rozgrzewamy olej dodajemy paprykę, cukinię oraz cebulę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek oraz imbir, smażymy jeszcze przez minutę.
Pastę mieszamy z mleczkiem kokosowym i wlewamy na patelnię. Całość dobrze mieszamy, w razie potrzeby dodajemy sosu rybnego oraz soli do smaku.
Warzywa dusimy przez parę minut aby przeszły smakiem kary. Dodajemy krewetki i dusimy całość przez 5 minut. Na koniec dodajemy sok oraz skórkę z limonki i posiekane zioła.
Podajemy z ryżem jaśminowym.
Zupa w stylu tajskim z krewetkami i serkiem topionym [PRZEPIS]

Składniki
- 4 szalotki
- 2 łyżki oleju
- 2 l bulionu rybno-warzywnego
- 1/2 puszki grzybów słomianych w zalewie
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki cukru
- 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- 100 ml mleka kokosowego
- 6 pomidorków koktajlowych
- 500 g krewetek tygrysich (bez pancerza)
- kiełki rzodkiewki
- czarny sezam
- świeża kolendra
Wykonanie
Szalotkę pokroić i chwilę podsmażyć na oleju. Zalać bulionem, dodać pokrojone grzyby, oraz drobno posiekany imbir. Następnie dodać wszystkie przyprawy, pastę curry, serek topiony i mleko kokosowe. Całość wymieszać, zagotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać pomidorki przekrojone na cztery części i krewetki. Gotować kolejne 2 minuty. Po wyłożeniu do miseczek, posypać posiekaną kolendrą, czarnym sezamem i kiełkami rzodkiewki.
