W skrócie
W czasie wielkanocnym królują dania na bazie jajek na twardo, chrzanu, majonezu i dużej ilości śmietany. Jeśli chcesz podać dobrze znane składniki w odmienionej formie, to wypróbuj tartę wielkanocną z jajkami. Słone kruche ciasto zagniecione na wysokiej jakości maśle, doprawiane jest majerankiem, który obłędnie pachnie. Jeśli lubisz suszone oregano, bazylię lub natkę pietruszki, to możesz śmiało dodać ją do ciasta. Nadzienie do tarty robię z płynną śmietanką, która nadaje mu aksamitnej konsystencji. Sprawdź przepis na wytrawną tartę wielkanocną z jajkami.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania tarty wielkanocnej z jajkami
Tarta wielkanocna z jajkami – wyjątkowy przepis na wytrawną tartę
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Poziom trudności: Łatwy.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 220 g mąki pszennej tortowej,
- 125 g zimnego masła Łaciate,
- 1 duże jajko,
- 1-2 łyżki zimnej wody,
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku,
- duża szczypta soli.
Nadzienie:
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 3 surowe jajka,
- 2 cebule dymki,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki chrzanu,
- 150 ml śmietanki UHT Łaciata 36%,
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 0,3 łyżeczki mielonej pikantnej papryki,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz.
Do dekoracji:
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- opcjonalnie: 1 łyżka koperku.
Jak zrobić tartę wielkanocną z jajkami?
Sposób przygotowania:
- Z przesianej mąki pszennej, pokrojonego na kawałki masła, jajka, wody, majeranku i soli zagniotłam jednolite ciasto.
- Następnie schłodziłam je przez 15 minut w lodówce i rozwałkowałam na blacie podsypanym mąką ziemniaczaną.
- Przełożyłam do formy na tartę o średnicy 26 cm i nakłułam ciasto gęsto widelcem.
- Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170°C z termoobiegiem i piekłam przez ok. 15 minut, aż ciasto na spód się zarumieni.
- W trakcie pieczenia przygotowałam nadzienie.
- Cebulę dymkę pokroiłam w plasterki.
- Całe jajka umyłam i wbiłam do miski, dodałam śmietankę, śmietanę, majonez oraz chrzan.
- Wymieszałam widelcem do połączenia składników i dodałam cebulę dymkę.
- Farsz doprawiłam solą, pieprzem i dwoma rodzajami mielonej papryki.
- Masę jajeczno-śmietanową przelałam na podpieczone kruche ciasto.
- Na wierzchu ułożyłam pokrojone na ćwiartki ugotowane jajka na twardo.
- Tartę wielkanocną z jajkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 20 minut.
- Gotowa tarta będzie złocisto-brązowa z wierzchu i odrobinę wyrośnie.
- Upieczoną tartę wielkanocną odstawiłam do wystudzenia.
- Tuż przed podaniem ciepłą tartę wielkanocną z jajkiem udekorowałam posiekanym szczypiorkiem.
- Tarta znakomicie prezentuje się posypana natką pietruszki lub koperkiem.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni
Krucha tarta wielkanocna z jajkami na przystawkę. Obłędne na...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: