
Małopolska Karta Wód Mineralnych – czyli sztuka parowania jedzenia z wodą
- Nie ma drugiego takiego regionu, który byłby tak bogaty w wody. Liczby mówią same za siebie – co trzecia woda mineralna na sklepowej półce pochodzi z ujęcia, które znajduje się na terenie naszego województwa - przekonywał Leszek Zegzda z zarządu województwa. A ponieważ mało kto o tym wie, by wypromować wody z Małopolski, stworzono kartę. W Małopolskiej Karcie Wód Mineralnych znajduje się obecnie 20 rodzajów wód. Oprócz szerokiego i niezwykle plastycznego opisu smaków i aromatów, konsumenci znajdą tam też ważne informacje na temat zawartości składników mineralnych czy ciekawostki związane z ich źródłem.

Cechini Muszyna Niskonasycona Częściowo Odgazowana
Aromat wapna, kredy i kwiatów. Usta lekkie, o delikatnej kwasowości oraz goryczce i ciekawej strukturze – sprawiają wrażenie, jakby ta woda była emulsją, a nie jednorodnym płynem. Rekomendowana do tłustych, duszonych i smażonych dań mięsnych oraz aromatycznych win białych i różowych.

Gorczańska Krynica Gazowana
Lekko kredowy, stonowany aromat. W ustach delikatnie musująca, z wyrazistą kwasowością oraz ciekawą nutą szprycera na białym
winie. Kierunkiem połączeń kulinarnych powinny być duszone potrawy jednogarnkowe, a także auszpiki oraz terriny. Polecana do ciężkich win czerwonych o bogatym profilu aromatów.

Cechini Muszyna Średnionasycona
Aromat świeży, średnio intensywny, owocowy, akcenty liściaste. Usta delikatne i krągłe, słodkie. Zdecydowanie sprawdzi się jako towarzysz marynat, słonych i wytrawnych dań rybnych i mięsnych, a także przypraw korzennych oraz win białych o mineralnym tle lub średniej budowy czerwonych.