1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Smaki świata. Zobaczcie TOP 12 potraw z całego świata, które...
fot. fot. pixabay

Smaki świata. Zobaczcie TOP 12 potraw z całego świata, które z powodzeniem przygotujecie w domu.

2 z 14
Guacamole, czyli meksykański sos przyrządzany na bazie...
fot. Fot. Stanisław Romek

Guacamole, czyli meksykański sos przyrządzany na bazie awokado
Guacamole. Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie tego sosu, które zależą zarówno od dostępności składników, jak i od osobistych upodobań. Najczęściej podstawą potrawy jest roztarte awokado, szczypta soli i odrobina soku z limonki lub cytryny. Tam gdzie awokado jest drogie, jako dodatkowego wypełniacza używa się kwaśnej śmietany lub majonezu, co niektórzy uważają za niepożądane ze względu na zagłuszenie smaku awokado. W kuchni meksykańskiej składników tych nie używa się do sporządzania guacamole (natomiast są one popularne w amerykańskich wersjach tego sosu).

Składniki
2 avocado
pomidor
1/4 czerwonej cebuli
sok z 1/2 limonki
liście świeżej kolendry
sól, pieprz
szczypta chili w proszku

Wykonanie
Do miski wycisnąć sok z limonki. Obrać avocado, wrzucić do limonki i rozdrobnić widelcem. Dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę. Z pomidora wyciągnąć pestki i pokroić go na drobne kawałki. Całość przyprawić solą, pieprzem i chilli. Dokładnie wymieszać.

Guacamole można podawać z nachosami (niewielkie kawałki tortilli pokryte roztopionym serem).
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

3 z 14
Domowy fast food, czyli kapsalon - holenderski kebab z...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Domowy fast food, czyli kapsalon - holenderski kebab z pieczarkami

Kapsalon – holenderskie danie typu fast food, na które składają się frytki przykryte szoarmą i warstwą sera gouda, zapiekane do momentu roztopienia sera, a następnie pokryte warstwą sałatki. Najczęściej podawane z sosem czosnkowym lub innym ostrym sosem.
Przepisem na holenderski kebab podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki na 5 dużych porcji  
8 bardzo dużych ziemniaków 
2 duże piersi z kurczaka 
30 dag pieczarek 
2 cebule 
30 dag sera żółtego 
1/3 główki sałaty lodowej 
1 ogórek świeży 
kilkanaście pomidorków koktajlowych 
2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 
sól, pieprz do smaku 
1/3 łyżeczki kurkumy 
1/3 łyżeczki papryki ostrej  

Składniki na sos I
1 jogurt naturalny gęsty (mały kubeczek) 
4 łyżki majonezu 
3 ząbki czosnku 
pieprz i sól do smaku
 
Składniki na sos II
3 łyżki majonezu 
6 łyżek ketchupu pikantnego 
20 ml przegotowanej zimnej wody  

Dodatkowo
olej rzepakowy do smażenia frytek i kurczaka 
5 aluminiowych foremek (1 foremka to 1 porcja)

Wykonanie
Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w rozgrzanym oleju. Delikatnie posolić i włożyć na dno foremek.  
Piersi kurczaka umyć, pokroić w kostkę i usmażyć do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem, mieloną ostrą papryką i kurkumą. Mięso ułożyć na frytkach. Cebulę usmażyć na łyżce oleju, dodać pieczarki pokrojone w talarki i delikatnie posolić. Opiec na rumiano i ułożyć na warstwie mięsa. Posypać startym żółtym serem i włożyć do nagrzanego do 180sopni piekarnika na 10 minut.  
Przygotować sosy: Pierwszy: połączyć jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku. Drugi sos: połączyć majonez z ketchupem oraz przegotowaną wodą.
Każdy kebab polać odrobiną sosu. Wierzch fast fooda posypać sałatą lodową wymieszaną z ogórkiem pokrojonym w półplasterki i pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami. Polać resztą sosów. Podawać od razu - na ciepło.
Przepis Joanny Tokarz

4 z 14
Wołowina po burgundzku...
fot. Fot. Stanisław Romek

Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku to danie, które stało się popularne za sprawą Julii Child, amerykańskiej kucharki, która część życia spędziła we Francji, by tam poznawać tajniki francuskiej kuchni. Zobaczcie wariacje na temat wołowiny po burgundzku Magdaleny i Stanisława Romków, autorów popularnego bloga Kuchenne Wariacje.

Składniki na dwie porcje
500 g wołowiny - karkówki
100 g boczku wędzonego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
2 marchewki
200 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 szalotki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
250 ml bulionu wołowego
250 ml czerwonego wytrawnego wina
2 liście laurowe
3 gałązki natki pietruszki
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku

Wykonanie
W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć na nim boczek pokrojony w kostkę. Gdy boczek się zrumieni, przełożyć go do miseczki. Do wytopionego tłuszczu dodać drugą łyżkę oleju oraz 1 łyżkę masła i podsmażyć z każdej strony wołowinę pokrojoną w kostkę. Gdy wołowina się zrumieni przełożyć ją z garnka do miski.
Następnie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem (ok. 5 minut). Dodać marchewkę obraną i pokrojoną w plasterki. Posypać mąką (najlepiej przesianą żeby nie zrobiły się grudki), wymieszać, doprawić solą i pieprzem i smażyć kolejne 5 minut. Teraz wlać bulion i wino, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
Całość przelać do naczynia żaroodpornego, dodać mięso, boczek, posiekane zioła i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i zapiekać przez ok. 1-1,5 godz do miękkości mięsa.
Jeżeli ktoś nie ma naczynia żaroodpornego to można wszystko dusić w garnku pod przykryciem na średnim ogniu. Raz na jakiś czas trzeba przemieszać wołowinę żeby się nie przypaliła, a w razie potrzeby dodać jeszcze trochę bulionu lub wody.
W międzyczasie na patelni na drugiej łyżce masła podsmażyć szalotki (jeżeli są małe podsmażyć w całości natomiast większe przekroić na połówki). Dodać pieczarki  - najlepiej kupić jak najmniejsze, aby dodać kapelusze w całości. Jeżeli mamy duże pieczarki to pokroić je na większe kawałki i podsmażyć aż się zarumienią.
Gdy wołowina będzie gotowa, dodać pieczarki z szalotkami, wymieszać i możemy cieszyć się fantastycznym smakiem wołowiny, która najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Edyta Górniak, Roxie Węgiel i inne gwiazdy wzięły udział w Symfonii Miłosierdzia

Edyta Górniak, Roxie Węgiel i inne gwiazdy wzięły udział w Symfonii Miłosierdzia

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

Sandecja lepsza w derbach Małopolski. Lider stracił jednak snajpera

Sandecja lepsza w derbach Małopolski. Lider stracił jednak snajpera

Zobacz również

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

Sandecja lepsza w derbach Małopolski. Lider stracił jednak snajpera

Sandecja lepsza w derbach Małopolski. Lider stracił jednak snajpera