5 z 14
Schab po bałkańsku...
fot. Fot. Agnieszka Sznajder

Schab po bałkańsku

- Schab po bałkańsku to ciekawe połączenie dużej ilości warzyw i schabu, u nas podawane z ryżem, ale smakuje równie wyśmienicie z pajdą domowego chleba, ziemniakami i każdym rodzajem kaszy – mówi nasza Czytelniczka, Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna Babeczka.
 
Składniki dla 6 osób
1 kg schabu bez kości 
pęczek cebuli dymki, biała i zielona część 
2 cebule 
3 ząbki czosnku 
czerwona papryka 
3 średnie pomidory lub 1 puszka pomidorów 
40 dag pieczarek 
3 ogórki kiszone 
sól 
pieprz 
słodka i ostra papryka 
1/2 szklanki pomidorowej passaty 
bulion 
 
Wykonanie
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć schab pokrojony w plastry lub inne, dowolne kawałki. Dodać kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlać bulionem. Zamieszać i dusić do miękkości, poczekać aż sos się zredukuje. Doprawić do smaku, podawać posypane zieleniną.

6 z 14
Jak zrobić zupę z krewetkami w stylu tajskim?...
fot. Fot. archiwum

Jak zrobić zupę z krewetkami w stylu tajskim?

Kuchnia tajska to kwintesencja kulinarnych kontrastów, która w fenomenalny sposób łączy w sobie pozornie niemożliwe do pogodzenia aromaty. Zobaczcie, jak w domu zrobić zupę w stylu tajskim.

Składniki
4 szalotki
2 łyżki oleju
2 l bulionu rybno-warzywnego
1/2 puszki grzybów słomianych w zalewie
2 cm świeżego imbiru
2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki cukru
200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
100 ml mleka kokosowego
6 pomidorków koktajlowych
500 g krewetek tygrysich (bez pancerza)
kiełki rzodkiewki
czarny sezam
świeża kolendra

Wykonanie
Szalotkę pokroić i chwilę podsmażyć na oleju. Zalać bulionem, dodać pokrojone grzyby, oraz drobno posiekany imbir. Następnie dodać wszystkie przyprawy, pastę curry, serek topiony i mleko kokosowe. Całość wymieszać, zagotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać pomidorki przekrojone na cztery części i krewetki. Gotować kolejne 2 minuty. Po wyłożeniu do miseczek, posypać posiekaną kolendrą, czarnym sezamem i kiełkami rzodkiewki.
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

7 z 14
Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień...
fot. Fot. archiwum

Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień

Dla meksykanów tortilla to podstawowy produkt, który wykorzystywany jest do wielu dań. Nie należy jednak mylić tortilli meksykańskiej z tą, którą wykonują Hiszpanie – według hiszpańskiej tradycji, przypomina ona gruby omlet z dodatkami, co jest przeciwieństwem dla standardowego dania Meksykanów. W Ameryce Północnej otrzymamy cienki, najczęściej kukurydziany placek, który przypomina znany nam wszystkim naleśnik. Bazą dla quesadillas są głównie sery, stąd też nazwa dania – „quesso” w tamtejszym języku znaczy właśnie ser.
Dodatki to już kwestia gustu i zasobności lodówki. Farsz możemy przygotować z różnego rodzaju mięs, warzyw i innych produktów, jakie tylko mamy pod ręką.
Przenieśmy trochę meksykańskiego klimatu do naszej kuchni i przygotujmy swoją quesadillę. Proponujemy przepis na quesadillę z kurczakiem i warzywami.

Składniki
3 placki tortilli
200 g filetu z kurczaka
3 łyżki oleju
2 świeże papryki kolorowe
5-6 papryczek chilli
2 cebule
2 garście czerwonej fasoli konserwowej
1 garść kukurydzy konserwowej
10 pomidorków koktajlowych
300 gram sera Monieckiego MSM Mońki
150 ml śmietany 18%
sól

Wykonanie
Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać fasolkę, kukurydzę i przekrojone na pół pomidorki. Doprawić do smaku solą i chwilę poddusić pod przykryciem. Tak przygotowany farsz rozłożyć naprzemiennie na plackach tortilli, każdą warstwę posypując tarkowanym serem żółtym. Zapiec na blaszce w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po zapieczeniu przekroić na cztery części. Podawać z kwaśną śmietaną.

8 z 14
Arepa – kolumbijskie śniadanie...
fot. Fot. archiwum

Arepa – kolumbijskie śniadanie

Podstawą kolumbijskiego śniadania jest arepa, czyli placek z mąki pszennej lub kukurydzianej. Arepę można jeść na wiele sposobów. Doskonale smakuje na ciepło lub zimno z dodatkiem masła i oprószona solą, a także z dodatkiem aromatycznej salsy ze Złotymi owocami.

Składniki na chlebki
200 g mąki kukurydzianej
100 ml wody
pół łyżeczki soli

Składniki na salsę
puszka krojonych pomidorów
świeża kolendra
1 limonka
60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 papryczka chilli
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Składniki na chlebki mieszamy z sobą, tak aby powstała jednolita masa. Masa powinna być na tyle gęsta, aby uformować z niej kulki, a następnie zrobić z nich płaskie placuszki. Gotowe placuszki smażymy z dwóch stron aż się przyrumienią. Po usmażeniu placuszki możemy włożyć na ok. 5 minut do rozgrzanego piekarnika, dzięki temu nabiorą odpowiedniej chrupkości. Na patelni podsmażamy pomidory, czosnek i cebulę.
Do składników dodajemy Złote owoce i przyprawy, patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy odrobinę posiekanej kolendry oraz sok z limonki. Placuszki najlepiej smakują podane na ciepło i maczane w salsie.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dramat obrońcy Wisły Kraków. Rzecznik klubu przekazał fatalne informacje

Dramat obrońcy Wisły Kraków. Rzecznik klubu przekazał fatalne informacje

Najbardziej intensywny weekend wiosny? Horoskop na 31 maja i 1 czerwca zaskakuje!

Najbardziej intensywny weekend wiosny? Horoskop na 31 maja i 1 czerwca zaskakuje!

Karol Nawrocki w Gorlicach. Wybrał nietypową porę

Karol Nawrocki w Gorlicach. Wybrał nietypową porę

Zobacz również

Dramat obrońcy Wisły Kraków. Rzecznik klubu przekazał fatalne informacje

Dramat obrońcy Wisły Kraków. Rzecznik klubu przekazał fatalne informacje

Dzieje się w Krakowie! Oto najciekawsze wydarzenia weekendu

Dzieje się w Krakowie! Oto najciekawsze wydarzenia weekendu