Jedną z pasji Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej jest gotowanie. Przepisy na pyszne dania można znaleźć na jej blogu pod nazwą Miksturownik.
Składniki
- 250 g mrożonych krewetek
- 200 g makaronu spaghetti
- ok. 3-4 łyżki masła
- ząbek czosnku
- 1/2 pęczka pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie
Krewetki rozmrozić (mrożone są zwykle oczyszczone, więc niewiele trzeba z nimi robić). Na patelni rozpuścić masło, dodać bardzo drobno pokrojony czosnek. Skropione sokiem z cytryny krewetki wrzucić na patelnię.
Smażyć bardzo krótko. W międzyczasie ugotować makaron. Przed odcedzeniem makaronu odlać 1/2 szklanki wody.
Do krewetek dodać pietruszkę. Jeśli sosu jest mało, podlać pozostawioną wodą z gotowania makaronu.
Doprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na patelnię przełożyć makaron, wymieszać i można podawać na stół.
Źródło: Dzień Dobry TVN