1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Makaron. Zobacz TOP 7 przepisów na lekkie dania z makaronem [PRZEPISY]
fot. pixabay.com
2 z 9
Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi...
fot. archiwum

Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki (na 4 porcje):
świeży pocięty jarmuż – 2 szklanki
świeży, młody szpinak – 4 garście
czosnek – 1 ząbek
Międzybrodzki Makaron świderek – 250 g
pomidorki koktajlowe – 100 g
oliwa – 2 łyżki
sól, pieprz
oregano
bazylia

Wykonanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
Jarmuż przelewamy wrzątkiem na sicie.
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek i jarmuż. Smażymy przez ok. 5 min – aż jarmuż zmięknie.
Do podsmażonego jarmużu dodajemy młody szpinak, szczyptę suszonego oregano i bazylii.
Ugotowany makaron dodajemy do tak przygotowanego sosu, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podgrzewamy przez 2 minuty.
Całość wykładamy na talerz i dekorujemy pokrojonymi pomidorkami i listkami bazylii.

3 z 9
Makaron ze szpinakiem i świeżym groszkiem...
fot. archiwum

Makaron ze szpinakiem i świeżym groszkiem

Składniki
Międzybrodzki Makaron wstążka – 250 g
Świeży szpinak – 200 g
Świeży groszek – 200 g
Pestki dyni obrane – 3 łyżki
Start parmezan – 0,5 szklanki
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Natka pietruszki
Sól, pieprz

Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, kroimy w plastry czosnek, który należy lekko zeszklić. Na tą samą patelnię wykładamy osuszony szpinak i kuleczki groszku i mieszamy przez około 1 minutę, aż zmiękną. Wszystko przekładamy do pojemnika blendera. Na ta samą patelnię wsypujmy pestki dyni, które należy zrumienić i dodajemy do składników w blenderze. Dolewamy oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku i blendujemy. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem, świeżym groszkiem i natką pietruszki.

4 z 9
Lekka zupa z makaronem...
fot. archiwum

Lekka zupa z makaronem


Składniki
Międzybrodzki Makaron świderek – 250 g
Skrzydełka kurczaka – 2 szt.
Marchew – 3 szt.
Fasola zielona – ok. 300 g
Natka pietruszki
Przecier pomidorowy – 3 łyżki
Sól, pieprz

Przygotowanie

Wszystkie składniki dokładnie myjemy. Do osolonej wody wkładamy skrzydełka. W międzyczasie obieramy marchewkę, odcinamy końcówki fasoli. Po chwili od zagotowania dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i fasolę. Następnie gotujemy na wolnym ogniu. Po ok. 15 min. dorzucamy makaron i gotujemy al dente. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Gotową zupę wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Szalony mecz w Niepołomicach i dramat gospodarzy w doliczonym czasie gry

Szalony mecz w Niepołomicach i dramat gospodarzy w doliczonym czasie gry

Zobacz również

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne