Małdrzyki krakowskie to danie uniwersalne – można je podać na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację! Można je podać z różnymi dodatkami – według upodobań.

Składniki
- 50 dag półtłustego twarogu
- otarta skórka z połowy cytryny
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- jajko
- żółtko
- szczypta soli
- łyżka miękkiego masła
- 3 czubate łyżki mąki
- masło klarowane do smażenia
- ulubione owoce
- słodka, gęsta śmietana
Wykonanie
Do miski przełożyć twaróg, dodać masło, jajko i żółtko, odrobinkę soli, cukier z wanilią oraz mąkę. Zmiksować na gładką masę. Na patelni rozgrzać trzy łyżki masła klarowanego. Łyżką zamoczoną w oleju nabierać ciasto, układać na patelni placuszki i delikatnie spłaszczyć. Smażyć z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu.
Odsączyć na papierowych ręcznikach. Podawać z ulubionymi, sezonowymi owocami i śmietaną. Posypać cukrem.
Przepis Pauliny Nosek

Wideo