Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małdrzyki – przepis. Placuszki z twarogu rodem z Krakowa. Zobacz, jak zrobić małdrzyki [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Krakowskie małdrzyki - słodkie placuszki. Zobaczcie przepis!
Krakowskie małdrzyki - słodkie placuszki. Zobaczcie przepis! Fot. Paulina Nosek
Pulchne i sycące – takie są krakowskie placuszki z twarogu. A jak to w Krakowie – są do tego tanie! Zrobicie je błyskawicznie. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Małdrzyki krakowskie to danie uniwersalne – można je podać na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację! Można je podać z różnymi dodatkami – według upodobań.

Krakowskie małdrzyki.
Krakowskie małdrzyki. Fot. Paulina Nosek

Składniki

  • 50 dag półtłustego twarogu
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • jajko
  • żółtko
  • szczypta soli
  • łyżka miękkiego masła
  • 3 czubate łyżki mąki
  • masło klarowane do smażenia
  • ulubione owoce
  • słodka, gęsta śmietana

Wykonanie
Do miski przełożyć twaróg, dodać masło, jajko i żółtko, odrobinkę soli, cukier z wanilią oraz mąkę. Zmiksować na gładką masę. Na patelni rozgrzać trzy łyżki masła klarowanego. Łyżką zamoczoną w oleju nabierać ciasto, układać na patelni placuszki i delikatnie spłaszczyć. Smażyć z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu.
Odsączyć na papierowych ręcznikach. Podawać z ulubionymi, sezonowymi owocami i śmietaną. Posypać cukrem.
Przepis Pauliny Nosek

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska