Małe pączki na tłusty czwartek. Fritule, czyli chorwackie minipączki z jabłkiem i cytryną [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Fritule, czyli chorwackie minipączki z jabłkiem i cytryną. Zobaczcie przepis!

Małe pączki na tłusty czwartek. Przepisem na te pączki podzieliła się z nami nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna babeczka.

Składniki

  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • mąka pszenna (mąkę odmierzamy w pudełkach po jogurcie x 2, czyli jeśli dajemy dwa małe opakowania jogurtu naturalnego, to odmierzamy 4 opakowania mąki)
  • 4 jaja
  • 6 kopiatych łyżek cukru
  • 2-3 twarde kwaskowate jabłka (polecam szarą renetę)
  • 2 cytryny - starta skórka z dwóch cytryn, oraz sok wyciśnięty z jednej sztuki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Rozgrzać olej w małym rondlu, średnia temperatura, aby dobrze wysmażyć pączki, ok. 2 minut z każdej strony. Olej powinien sięgać ok. 5 cm od dna rondla, aby pączki swobodnie pływały.
Jaja z cukrem ubić mikserem, zatrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok, zmiksować. Dodać jabłka starte na małych oczkach, jogurt, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.  Zmiksować na dużych obrotach. Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca.
Ciasto nakładać dwoma dużymi łyżkami, formując kształt i wielkość orzecha włoskiego, ciasto wpuścić bezpośrednio na rozgrzany olej. Gdy się usmażą, wyciągnąć łyżką cedzakową, odsączyć na ręczniku papierowym. Minipączki posypać cukrem pudrem.

Co z komuniami i weselami po 26 kwietnia?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie