https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Małopolska. Efekt afery, wszystkie ubojnie do kontroli

Grzegorz Skowron
Do 8 lutego 2019 roku wszystkie ubojnie w Małopolsce zostaną skontrolowane – poinformowała Agnieszka Szewczyk-Kuta, małopolski wojewódzki lekarz weterynarii. To reakcja na wykrycie nielegalnego uboju chorych krów i pozyskiwania z nich mięsa. Aferę wykryli dziennikarze Uwagi i Superwizjera TVN, Podejrzaną ubojnię zamknięto, w Polsce pojawili się unijni inspektorzy, którzy sprawdzają nasz system kontroli jakości mięsa.

Kontrole prowadzone są od poniedziałku 4 lutego 2019 roku. Pierwszego dnia nie stwierdzono żadnych uchybień w sprawdzanych zakładach przetwórstwa mięsnego. Ale w ubiegłym tygodniu w powiecie nowosądeckim znaleziono dwie tony mięsa z chorych krów.
Czytaj więcej o ubojniach
29 stycznia 2019 roku Agnieszka Szewczyk-Kuta skierowała do powiatowych lekarzy weterynarii województwa małopolskiego pismo, w którym poleciła niezwłocznie przeprowadzić kontrole we wszystkich rzeźniach prowadzących ubój zwierząt i zakładach przetwórczych. Nakazał też objąć kontrolami wyznaczonych urzędowych lekarzy weterynarii w zakresie weryfikacji
kompletności i rzetelności prowadzonej przez nich dokumentacji urzędowej. Przy sprawdzaniu, czy nie doszło do nieprawidłowości, powiatowi lekarze weterynarii mają ściśle współpracować z właściwymi Komendantami Powiatowymi Policji.

Kontrole obejmą również wszystkie podmioty prowadzące działalność w zakresie obrotu zwierzętami, pośrednictwa w tym obrocie, skupu zwierząt, zarobkowego przewozu zwierząt lub przewozu zwierząt wykonywanego w związku z prowadzeniem innej działalności gospodarczej.

- Działania kontrolne wielokierunkowe kontynuowane są obecnie na poziomie wszystkich powiatów odnośnie każdego etapu produkcji począwszy od kontroli zwierząt w gospodarstwie po zarobkowy przewóz zwierząt, pośrednictwo w tym obrocie, skup zwierząt, rzeźnie i zakłady przetwórcze – zapewnia wojewódzki lekarz weterynarii w Małopolsce.

POLECAMY - KONIECZNIE SPRAWDŹ:

FLESZ: Zgnilizna i padlina. Czy mamy problem z jakością polskiego mięsa?

Komentarze 10

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

H
Hhh
Hhhhjjjjjjyhh
R
Racjonalista
Dlatego najlepiej unikać jedzenia mięsa. Można co najwyżej raz lub dwa w miesiącu chapnąć coś mięsnego u znajomych na wsi.
Ale nigdy pod żadnym pozorem nie tykać kiełbas ze sklepu i kebabów od śniadolicych.
B
B
Dlaczego ludzie sa tacy podli i tacy zli? Czy faktycznie siedzi w nich diabel, lub jakis inny gad, ktory podszeptuje, ze czlowiek ma 'prawo' zeby zamordowac inna istote po to, zeby ja zezrec? I jeszcze powoluje sie na 'boga'..
M
Masarnie w ZASANIU.
Kielbaski i mieso. Cos nie jest tak.
z
z KROWAMI
W LEKACH ?? Przed Trzemesnia.
Ł
Łajdactwo
Dla Małopolan tylko to jest prawdą i jest wartościowe co mówi TVP a potwierdzi ksiądz. Cała reszta to lewaki i wina Tuska oraz mowa nienawiści, ponieważ nie jest zbieżne z linią władzy ani z ideą bogatego socjalu.
K
Krakus77
Kiedy rząd weźmie się do roboty i zacznie łapać kierowców firm wykonujących nielegalnie transport drogowy ?
o
oleg
tak się robi cenę, teraz spadnie cena wołowego żywca, a rolnik straci niby przez aferę. Przypomina mi się ptasia grypa, choroba szalonych krów, bakterie na ogórkach, ASF itp. wszystko sztucznie wywołane tylko dla psychozy.....
K
Kr@k
PECUNIA NON OLET! Demoralizacja w Polsce sięgnęła DNA!
A
AdamKrakowski
Cos tylko dla smakoszy .
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska