A kiedy zabrakło pieczywa na kolację, gospodynię ratował podpłomyk lelowicki – płaski, okrągły placek upieczony szybko z ciasta chlebowego. Te dwa przysmaki zasiliły w sierpniu małopolską Listę Produktów Tradycyjnych.
Małopolska rozkwita kulinarnie od kilku lat. Młodzi odkurzają przepisy babć, a doświadczone gospodynie dumnie prezentują swoje umiejętności podczas lokalnych świąt. Dzięki licznym targom i imprezom kulinarnym wyraźnie zwiększyła się dostępność do produktów lokalnych, regionalnych i ekologicznych. O tym, jak je odróżnić piszemy w tym tygodniu na www.malopolskatogo.pl.
Tych właśnie produktów, prosto od producentów i rolników, będzie pod dostatkiem do próbowania i kupowania, w najbliższy weekend: w Lanckoronie na targach „Afrodyzjaki od rolnika” (sobota, 30.08), oraz w Miasteczku Galicyjskim w Nowym Sączu podczas VI Kociołka Galicyjskiego (niedziela 31.08).
CO TY WIESZ O WIŚLE? CO TY WIESZ O CRACOVII? WEŹ UDZIAŁ W QUIZIE!"
"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+
Artykuły, za które warto zapłacić! Sprawdź i przeczytaj
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!