Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małopolska To Go. Smak Małopolski

red.
Mięso ze słoja z Proszowic to domowa wieprzowa konserwa, która dawała siłę do pracy w polu, gdy nie było czasu na gotowanie obiadu.

A kiedy zabrakło pieczywa na kolację, gospodynię ratował podpłomyk lelowicki – płaski, okrągły placek upieczony szybko z ciasta chlebowego. Te dwa przysmaki zasiliły w sierpniu małopolską Listę Produktów Tradycyjnych.

Małopolska rozkwita kulinarnie od kilku lat. Młodzi odkurzają przepisy babć, a doświadczone gospodynie dumnie prezentują swoje umiejętności podczas lokalnych świąt. Dzięki licznym targom i imprezom kulinarnym wyraźnie zwiększyła się dostępność do produktów lokalnych, regionalnych i ekologicznych. O tym, jak je odróżnić piszemy w tym tygodniu na www.malopolskatogo.pl.

Tych właśnie produktów, prosto od producentów i rolników, będzie pod dostatkiem do próbowania i kupowania, w najbliższy weekend: w Lanckoronie na targach „Afrodyzjaki od rolnika” (sobota, 30.08), oraz w Miasteczku Galicyjskim w Nowym Sączu podczas VI Kociołka Galicyjskiego (niedziela 31.08).

CO TY WIESZ O WIŚLE? CO TY WIESZ O CRACOVII? WEŹ UDZIAŁ W QUIZIE!"

"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+
Artykuły, za które warto zapłacić! Sprawdź i przeczytaj

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska