https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki: sernik królewski ze Spytkowic [PRZEPIS]

mad
Sernik królewski ze Spytkowic.

Gospodynie ze Spytkowic podzieliły się z nami przepisem na przepyszny sernik.

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru

Składniki na masę serową

  • 1,2 kg sera białego
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • 10 dag rodzynek
  • kokos do posypania
  • 3 łyżeczki kakao

Wykonanie
Ciasto: zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę, rozłożyć na blaszkę.

Masa serowa: jajka ubić z 1/2 szklanki cukru, powoli dodawać ser, całość utrzeć pałką. Dodać olej, budynie, mleko i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wylać na ciasto, pozostawić ok. 1/2 szklanki masy. Dodać do niej kakao i rozłożyć delikatnie na ser, na to rozłożyć rodzynki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC i piec 40 minut. W tym czasie ubijać z trzech białek i 1/2 szklanki cukru pianę, zalać sernik i zapiekać jeszcze 20 minut. Gorący sernik posypać kokosem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Justyna
Program do rozliczania PIT w pełnej wersji za darmo - na Podatnik.info. Fajna okazja, zwłaszcza że gratis są porady specjalistów.
Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska