Jak Polska długa i szeroka wszyscy – bez wyjątku – 8 lutego 2024 roku obchodzimy Tłusty Czwartek. Nie liczymy kalorii i zajadamy się pączkami, faworkami (w Krakowie – chrustem) i babcinymi oponkami. Co można przygotować na ten dzień? Zebraliśmy dla Was sprawdzone przepisy!
Poniżej sprawdzone receptury naszych Czytelników na:
- Tradycyjne domowe pączki z nadzieniem z konfitury wiśniowej
- Klasyczne domowe pączki z konfiturą z róży
- Łatwe i szybkie pączki z serka homogenizowanego
- Tradycyjny, prosty i szybki krakowski chrust (faworki) ze spirytusem
- Szybkie oponki serowe z pięciu składników
Pączki ze słoniną? Tak dawniej jadano!
Na początek… ciekawostka!
„...Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska” - pisał o pączkach Jerzy Kitowicz, ksiądz, polski historyk, pamiętnikarz i korespondent polityczny.
I coś w tym jest, ponieważ dawne pączki były twarde jak kamień! W kuchni polskiej pączki miały postać ciasta nadziewanego słoniną, spożywanego przy zapustach. Pączki przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce w XVI wieku.
Kulisty kształt pączka pochodzi z XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste.
I na takie puszyste pączki, kruche faworki i rewelacyjne oponki zebraliśmy dla Was przepisy!
Tradycyjne domowe pączki z nadzieniem z konfitury wiśniowej [PRZEPIS]

Składniki na pączki
- 1,5 szklanki mleka
- 5 żółtek
- 50 g drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 80 dag mąki
- 50 g margaryny
- 1,5 łyżki spirytusu
- słoiczek konfitury wiśniowej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie pączków
Mleko podgrzać. Do mleka dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, sól oraz żółtka. Wymieszać. Stopniowo przesiewać mąkę. Wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz spirytus. Dokładnie wyrabiać ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką o dużej średnicy wykroić krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję konfitury wiśniowej. Brzegi zlepić formując kulę.
Pączki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Klasyczne domowe pączki z konfiturą z róży [PRZEPIS]

Składniki na około 12 pączków
- 350 g mąki
- 35 g drożdży
- 50 g cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 50 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- konfitura z róży
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Wykonanie pączków
Do szklanki wsypać pokruszone drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Do tego dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Rozpuścić masło.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. W mące zrobić dołek i dodać naszą mieszankę z drożdżami i lekko zarobić. Następnie dodać żółtka z cukrem i znowu wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i przykryć ściereczką.
Gotowe ciasto lekko rozwałkować i wyciąć szklanką kółeczka. Wrzucić na rozgrzany olej. Pączki smażyć na rumiano z obu stron.
Gdy pączki lekko ostygną, nadziać je konfiturą z róży i posypać cukrem pudrem.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne Wariacje”
Łatwe i szybkie pączki z serka homogenizowanego [PRZEPIS]

Składniki na pączki
- 300 g serka waniliowego homogenizowanego
- 3 jaja
- 1 i 1/2 kubka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kubek oleju do głębokiego smażenia
- cukier puder do obtoczenia
Wykonanie
Rozgrzać olej w rondlu. Do serka po kolei wbijać jajka i od razu łączyć z serkiem do uzyskania gładkiej masy. Pomału mieszając mikserem lub blenderem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie małą łyżeczką formować niewielkie, mniej lub bardziej regularne, kulki i zrzucać do dobrze rozgrzanego oleju. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do równomiernego zarumienienia się. Osuszyć pączki z nadmiaru tłuszczu na serwetce papierowej, a na koniec posypać lub obtoczyć je w cukrze pudrze. Są pyszne i najlepsze w dniu smażenia. Z podanych składników wychodzi ok. 40 niewielkich sztuk.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”
Tradycyjny, prosty i szybki krakowski chrust (faworki) ze spirytusem [PRZEPIS]

- Przepis na ten chrust jest w naszej rodzinie od pokoleń. Robiły go moja babcia i moja mama. Teraz, w czasie karnawału, przygotowuje go również ja. Jest to najprostszy przepis na faworki, który wśród moich znajomych jest uważany za najlepszy w całym Krakowie - mówi nasza Czytelniczka Marta Góra z Krakowa.
Składniki na chrust
- 10 żółtek
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka do herbaty cukru pudru
- 1 łyżeczka do herbaty masła
- mąka (ile zabierze - ok. 20-30 dag)
- smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
- spirytus – łyżka, ale niekoniecznie
Wykonanie chrutu
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, w którym umieścić żółtka, jajo, masło i cukier. Zagniatać ciasto jak na makaron wielojajeczny, w miarę potrzeby podsypywać mąką. Po wyrobieniu, gdy ręce będą czyste od ciasta, uformować kulę, przykryć, aby nie wyschła. Odcinać po kawałku i wałkować na stolnicy tak cienko, aby przez ciasto widać było „słoje” stolnicy. Kroić na prostokąty dowolnej długości tak, aby zmieściły się w naczyniu, w którym będziemy smażyć. W każdym prostokącie zrobić cięcie na środku do przewinięcia. Przewijać, smażyć na głębokim, roztopionym tłuszczu, aż wypłyną na wierzch i na cieście widoczne są „bąbelki”. Wyjmować bardzo ostrożnie, odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem.
Szybkie oponki serowe z pięciu składników [PRZEPIS]

Składniki na oponki
- 1 kg białego sera
- 0,7 kg mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 4 jajka
Wykonanie
Ser rozkruszyć, dodać do niego mąkę, jajka, cukier i proszek. Wyrobić ciasto i rozwałkować je na grubość ok. 1 cm. Kółka wycinać szklanką, dziurki w środku kieliszkiem. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Gdy wystygną, posypać cukrem pudrem.
Przepis Katarzyny Skuty
I pamiętajcie:
„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek!
A Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków usmażyła!”
Smażcie pączki i Wy!
