Międzynarodowy Dzień Pizzy 9 lutego
W sobotę, 9 lutego, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Polacy bezsprzecznie są fanami pizzy, również tej zamawianej z dostawą do domu.
Z danych PizzaPortal.pl wynika, że kuchnia włoska stanowi aż 61 proc. zamówień składanych za pośrednictwem serwisu. Te upodobania nie różnią jednak Polaków do mieszkańców innych państw. Włoskie danie jest jednym z najpopularniejszych na świecie, dlatego 9 lutego obchodzimy jego święto – Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji serwis PizzaPortal.pl zebrał najważniejsze statystyki dotyczące tego włoskiego przysmaku.
Pizza w Polsce od lat jest najpopularniejszym daniem zamawianym online z dostawą do domu lub biura. Potrawy kuchni włoskiej to aż 61 proc. zamówień z dostawą, a wśród nich prym wiedzie właśnie pizza.
Większymi od Polaków smakoszami pizzy okazują się być jedynie mieszkańcy Szwecji, gdzie kuchnia włoska stanowi aż 75 proc. zamówień w dostawie.
W Niemczech to 46 proc. (również tu pizza to najpopularniejsza potrawa w dostawie), w Austrii - 22 proc., w Turcji - 21 proc., w Argentynie - 20 proc, w Grecji - 18 proc, a w USA - 17 proc.
Pizza a geografia Polski
Największymi miłośnikami pizzy są mieszkańcy Trójmiasta – Sopotu, Gdańska i Gdyni. Na czwartym miejscu rankingu „Pizzomaniaków” znaleźli się łodzianie, a na kolejnych mieszkańcy Rumii, Krakowa, Poznania, Torunia, Wrocławia i Zielonej Góry.
Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jaką pizzę kochają Polacy?
Tutaj upodobania Polaków są stałe – najchętniej wybieramy capricciosę. Z danych PizzaPortal.pl wynika, że pizza ta króluje w dostawie od początku istnienia serwisu. Druga w kolejności najpopularniejszych pizz jest margherita, trzecie miejsce na podium zajmuje pepperoni.
Kolejnymi pod względem popularności są pizza hawajska, salami, mafioso, funghi, roma, supreme i wiejska. Chętnie jemy też pizzę z sosami – numerem jeden jest czosnkowy, popularne są także pomidorowy, ostry, BBQ, musztardowo-miodowy i serowy. Z dodatków najczęściej wybieramy szynkę (19 proc.), salami (15 proc.), pieczarki (14 proc.), cebulę (12 proc.), boczek (6 proc.), kebab, oliwki, czosnek i jalapeño (5 proc.).
Zobacz też:Jakie dania jemy najczęsciej do piwa?
Zobacz też:TOP 10 przekąsek do piwa naszych Czytelników
Zobacz też:Najpopularniejsze na świecie dania zamawiane online
Zobacz też:Made in Italy. Smaki, składniki i tradycyjne przepisy.
Źródło: Dzień Dobry TVN