https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szybka zapiekanka makaronowa a la pizza. Pomysł na nietypowy obiad

Joanna Tokarz
Przepis na szybką zapiekankę makaronową.

Przepisem na szybką i pyszną zapiekankę makaronową podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz. Choć blog Joanny Tokarz nazywa się Kuchnia w Czekoladzie, znajdziemy tam też przepisy na dania wytrawne.

Składniki

  • 150 g makaronu, np. casarecce, penne
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g żółtego sera
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • jajko
  • 150 g pieczarek
  • kilka różyczek ugotowanego brokuła
  • ok. 8 małych pomidorków, np. koktajlowych
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i połączyć z przecierem pomidorowym i jajkiem. Wyłożyć na formę do tarty. Posypać odrobiną drobno startego żółtego sera. Mięso połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wyłożyć na makaronowy spód. Na połowie „pizzy” ułożyć ugotowane w osolonej wodzie różyczki brokuła, a na drugiej podpieczone na rumiano pieczarki. Pomidorki pokroić na pół i ułożyć na wierzchu, pomiędzy brokułami i pieczarkami. Całość posypać resztą żółtego sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni około 40 minut.

Zainspiruj się!

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska