Przepisem na szybką i pyszną zapiekankę makaronową podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz. Choć blog Joanny Tokarz nazywa się Kuchnia w Czekoladzie, znajdziemy tam też przepisy na dania wytrawne.
Składniki
- 150 g makaronu, np. casarecce, penne
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 150 g żółtego sera
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- jajko
- 150 g pieczarek
- kilka różyczek ugotowanego brokuła
- ok. 8 małych pomidorków, np. koktajlowych
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i połączyć z przecierem pomidorowym i jajkiem. Wyłożyć na formę do tarty. Posypać odrobiną drobno startego żółtego sera. Mięso połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wyłożyć na makaronowy spód. Na połowie „pizzy” ułożyć ugotowane w osolonej wodzie różyczki brokuła, a na drugiej podpieczone na rumiano pieczarki. Pomidorki pokroić na pół i ułożyć na wierzchu, pomiędzy brokułami i pieczarkami. Całość posypać resztą żółtego sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni około 40 minut.
Zainspiruj się!
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
