https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad: lasagne z curry i mlekiem kokosowym [PRZEPIS]

mad
Lasagne to pyszne danie, które posmakuje każdemu.
Lasagne to pyszne danie, które posmakuje każdemu. materiały prasowe
Kto z nas nie lubi makaronów! Lasagne to pyszne danie rodem z Włoch. Płaty makaronu przekłada się zazwyczaj pomidorowym farszem. Można dodać też ulubione warzywa – co kto lubi. Proponujemy dziś lasagne z cukinią, papryką i bakłażanem. Spróbujcie.

Składniki

  • 1/2 opakowania makaronu Lubella lasagne
  • 300 g mozarelli
  • bakłażan
  • duża cukinia
  • czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • imbir
  • 1 pęczek kolendry
  • pomidory krojone
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • olej rzepakowy
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki curry w proszku
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Cebulę i imbir drobno posiekać. Następnie razem z czosnkiem przesmażyć je kilka minut w garnku, z łyżką oleju. Dodać curry, posiekane łodygi kolendry i pomidory. Bakłażana pokroić w dużą kostkę, przesmażyć mocno przez ok. 5-7 min, z kilkoma łyżkami oleju i dodać do sosu pomidorowego. Paprykę i cukinię pokroić w dużą kostkę. Następnie przesmażyć ok. 5 minut na oleju, dodać do niej cukinię, smażyć jeszcze ok. 2 minuty i dodać do sosu. Gotować całość ok. 15 minut.
W międzyczasie przesmażyć masło z mąką przez kilka minut, dolewając mleko kokosowe – ciągle mieszać ubijaczką, aż powstanie lekko gęsty sos. Dodać do smaku, sól, pieprz i curry.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wlać 2 łyżki mleka kokosowego. Ułożyć luźno płaty lasagne, wyłożyć połowę warzyw w sosie pomidorowym, polać kilkoma łyżkami sosu kokosowego, posypać odrobiną startej mozzarelli. Położyć kolejną warstwę makaronu i powtórzyć całość, jak poprzednio. Na trzecią warstwę makaronu nałożyć resztę mleka kokosowego i tartej mozzarelli. Przykryć naczynie folią i piec 35 minut zakryte, a potem odkryć i piec jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

D
Daria
ja nie mam czasu na gotwanie, więc jem gotowe słoiczki od Frykas Kościan, są tanie i pyszne. Dziś np jadłam flaczki wołowe w rosole
Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska