Składniki
- 1/2 opakowania makaronu Lubella lasagne
- 300 g mozarelli
- bakłażan
- duża cukinia
- czerwona papryka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- imbir
- 1 pęczek kolendry
- pomidory krojone
- 2 puszki mleka kokosowego
- olej rzepakowy
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki curry w proszku
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Cebulę i imbir drobno posiekać. Następnie razem z czosnkiem przesmażyć je kilka minut w garnku, z łyżką oleju. Dodać curry, posiekane łodygi kolendry i pomidory. Bakłażana pokroić w dużą kostkę, przesmażyć mocno przez ok. 5-7 min, z kilkoma łyżkami oleju i dodać do sosu pomidorowego. Paprykę i cukinię pokroić w dużą kostkę. Następnie przesmażyć ok. 5 minut na oleju, dodać do niej cukinię, smażyć jeszcze ok. 2 minuty i dodać do sosu. Gotować całość ok. 15 minut.
W międzyczasie przesmażyć masło z mąką przez kilka minut, dolewając mleko kokosowe – ciągle mieszać ubijaczką, aż powstanie lekko gęsty sos. Dodać do smaku, sól, pieprz i curry.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wlać 2 łyżki mleka kokosowego. Ułożyć luźno płaty lasagne, wyłożyć połowę warzyw w sosie pomidorowym, polać kilkoma łyżkami sosu kokosowego, posypać odrobiną startej mozzarelli. Położyć kolejną warstwę makaronu i powtórzyć całość, jak poprzednio. Na trzecią warstwę makaronu nałożyć resztę mleka kokosowego i tartej mozzarelli. Przykryć naczynie folią i piec 35 minut zakryte, a potem odkryć i piec jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił.
Zobacz koniecznie!
