
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na pyszną, domową pizzę.

Domowa pizza ze szpinakiem, szynką i tabasco
Składniki na ciasto
0,5 kg dobrej mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
Składniki na sos
250 g pomidorów pelati
kilka ząbków czosnku
świeża bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek
łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka tabasco sauce
cukier
świeżo mielony pieprz
sól
3 łyżki oliwy
Składniki na farsz
kilkanaście pomidorków koktajlowych
duża garść świeżego szpinaku
kilka plasterków dobrej szynki
1 kulka mozzarelli
4 jajka
1-2 ząbki czosnku
masło
kawałek parmezanu
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Wykonanie
Ciasto. Drożdże zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody. Delikatnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce – do czasu, aż drożdże zaczną „pracować”. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, drożdże,
oliwę i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy. Pomidory pelati zmiksować razem z czosnkiem. Dodać garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszać, ostatecznie doprawić do smaku, nadając pożądaną ostrość kilkoma kroplami tabasco.
Farsz. Szpinak oczyścić, umyć i osuszyć. Podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową.
Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na 4 równe części. Podsypać mąką i rozwałkować na ulubioną grubość. Ułożyć na blasze. Każdy placek posmarować bazowym sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych, plasterków szynki i mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, na każdą pizzę wybić jajko, posypać startym parmezanem i dopiekać jeszcze około15 minut, aż spód nabierze złotobrązowego koloru, a jajka się zetną. Jeść obłędnie gorącą, prosto z pieca, uważając jednocześnie, by się nie poparzyć!

Pizza z brokułami i szynką
Składniki na ciasto
1 kg mąki
30 gram drożdży
0,6 l letniej wody
100 ml oleju rzepakowego
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
Składniki na sos pomidorowy
300 ml pomidorów pelati (krojonych)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
Składniki na farsz
ser żółty typu gouda
ser mozarella
ser pleśniowy typu rokpol
szynka wędzona parzona
brokuły świeże lub mrożone
oregano
sos czosnkowy (opcjonalnie)
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i także wymieszać. Wlać roztwór do miski z mąką i odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić elastyczne ciasto. Odstawić na kolejne 10 minut, ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placki wielkości blaszek, podsypując mąką.
Składniki na sos pomidorowy wymieszać.
Placki posmarować sosem pomidorowym, następnie rozłożyć starkowany ser żółty, pokrojoną w plasterki mozarellę i pokruszony rokpol. Na sery ułożyć plasterki szynki i brokuły ugotowane na półtwardo. Tak przygotowaną pizzę posypać oregano i upiec w temp. 280-330 stopni. Po upieczeniu polać sosem czosnkowym.

Pizza z mascarpone, śliwkami kalifornijskimi i miętą
Składniki na ciasto
3 kubki mąki
3 łyżeczki aktywnych drożdży
1 kubek letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
8 śliwek kalifornijskich drobno posiekanych
szczypta cukru
dodatkowa mąka do posypywania przy wałkowaniu
Składniki na farsz
mascarpone
truskawki
śliwki kalifornijskie
świeża mięta
Wykonanie
Zaczyn. 3 łyżki letniej wody, cukier i drożdże dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut.
Ciasto. Przesiać mąkę z solą. Do dużej miski z zaczynem przełożyć 2 i 1/4 szklanki mieszanki mąki. Zmieszać 1 szklankę letniej wody z 3 łyżkami oleju i odstawić. Do miski z mąką dodać 2/3 z wody wymieszanej z olejem. Ciasto mieszać ręką, dodając pozostałą mąkę i wodę z olejem. Ciasto ugniatać około 10 minut do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Jeśli po dodaniu wszystkich składników ciasto nadal będzie przywierać do palców można dodać trochę więcej mąki.
Gotowe ciasto posmarować oliwą (czwarta łyżka ze składników) i odłożyć przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć i podzielić na dwie porcje. Na posypanym mąką blacie ułożyć kulę z ciasta i rozwałkować do żądanej wielkości.
Jeśli nie mamy kamienia do pieczenia pizzy, rozwałkowane ciasto przełożyć na posypany mąką papier do pieczenia. Na górze rozprowadzić mascarpone, ułożyć pokrojone truskawki i śliwki kalifornijskie. Pizzę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 10-12 minut (funkcja termoobieg). Po wyjęciu pizzę posypać świeżą miętą i podać.