
Szybka i zdrowa pizza
Składniki
330 g mąki
200 ml ciepłej wody
10 świeżych drożdży
17 g oliwy z oliwek
7 g soli
150 g niskotłuszczowego startego sera
250 g pomidorów w puszcze
szczypta oregano
kilka listków bazylii do smaku
kilka plastrów ulubionego sera
Wykonanie
Przygotować dwie miski. Do pierwszej wlać wodę, posypać drożdżami i odstawić na 5 minut. Dodać olej i sól oraz mąkę, a następnie całość wymieszać w robocie kuchennym do powstania lepkiego ciasta.
Drugą miskę posmarować oliwą z oliwek, umieścić w niej ciasto i skropić odrobiną oliwy. Przykryć ciasto folią spożywczą i odłożyć na bok na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i ugniatać formując okrągły kształt. Pozostawić na około 10 minut. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni.
Wymieszać pomidory i oregano, aż do powstania jednolitego sosu, a następnie rozsmarować sos na cieście. Gotową pizzę udekorować plasterkami sera, a następnie piec w piekarniku przez około 15-20 minut. Po wyjęciu posypać pizzę liśćmi bazylii.

Pizza hawajska
Składniki na ciasto
1/2 l wody
25 g soli
2-3 g drożdży
900 g mąki typu 00
Składniki na farsz
koncentrat pomidorowy
bazylia
ananas w kostce (np. Sandra)
kukurydza w puszce
szynka
tarta mozzarella
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
W wodzie rozpuścić sól. Dodać kilka łyżek mąki i drożdże, mieszać do momentu, aż się rozpuszczą. Stopniowo dodawać resztę mąki ciągle mieszając i ugnieść ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie lepiło się do dłoni. Przykryć i odstawić w suche i ciemne miejsce (najlepiej o temperaturze między 24-27 stopni) na 2 godziny.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z bazylią, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wziąć kawałek ciasta na pizzę i rozwałkować. Na ciasto nałożyć sos pomidorowy, mozzarellę, plasterki szynki, kukurydzę i ananasa. Włożyć do piekarnika i piec ok. 5-8 minut. Obserwować ciasto - kiedy wbijany patyczek będzie suchy, a brzegi ciasta dobrze wypieczone to można ją wyjąć.

Pizza z gruszką
Składniki na ciasto
1/2 l wody
25 g soli
2-3 g drożdży
900 g mąki typu 00
Składniki na farsz
koncentrat pomidorowy
bazylia
gruszki z puszki (np. Sandra)
orzechy włoskie
ser pleśniowy
rukola
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
W wodzie rozpuścić sól. Dodać kilka łyżek mąki i drożdże, mieszać do momentu, aż się rozpuszczą. Stopniowo dodawać resztę mąki ciągle mieszając i ugnieść ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie lepiło się do dłoni. Przykryć i odstawić w suche i ciemne miejsce (najlepiej o temperaturze między 24-27 stopni) na 2 godziny.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z bazylią, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto na pizzę rozwałkować. Na ciasto nałożyć sos pomidorowy, ser, pokrojoną w plasterki gruszkę i posypać lekko rozgniecionymi orzechami. Włożyć do piekarnika i piec ok. 5-8 minut. Obserwować ciasto - kiedy wbity patyczek będzie suchy, a brzegi ciasta dobrze wypieczone to można wyjąć pizzę. Po wyjęciu położyć na pizzę umytą rukolę.

Pizza na słodko
Składniki na ciasto
1/2 l wody
25 g soli
2-3 g drożdży
900 g mąki typu 00
Składniki na farsz
krem czekoladowy lub rozpuszczona czekolada
gruszki z puszki (np. Sandra)
brzoskwinia z puszki
truskawki
kiwi
Wykonanie
W wodzie rozpuścić sól. Dodać kilka łyżek mąki i drożdże, mieszać do momentu, aż się rozpuszczą. Stopniowo dodawać resztę mąki ciągle mieszając i ugnieść ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie lepiło się do dłoni. Przykryć i odstawić w suche i ciemne miejsce (najlepiej o temperaturze między 24-27 stopni) na 2 godziny.
Ciasta na pizzę rozwałkować. Ciasto posmarować czekoladą. Wyłożyć na wierzch owoce. Włożyć do piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut. Obserwować ciasto - kiedy wbity patyczek będzie suchy, a brzegi ciasta dobrze wypieczone to można wyjąć pizzę.