
Łatwa biała pizza
Składniki
ciasto do pizzy
opakowanie serka mascarpone
kilka kropel aromatu waniliowego
łyżeczka cukru pudru
puszka mandarynek (np. Sandra)
suszona żurawina
Wykonanie
Ciasto rozwałkować i piec przez ok. 7 minut. Mascarpone zmiksować z aromatem waniliowym i cukrem pudrem. Masę nałożyć na spód od pizzy. Na wierzch wyłożyć cząstki mandarynek posypać żurawiną. Włożyć do piekarnika jeszcze na 2 minuty.

Łatwa pizza słodko-wytrawna
Składniki
ciasto do pizzy
jabłka prażone (np. Sandra)
brzoskwinia w plastrach
jabłko
wiśnie
ocet balsamiczny
Wykonanie
Ciasto rozwałkować i piec przez ok. 7 minut. Jabłka rozsmarować na spodzie do pizzy. Ułożyć brzoskwinie, cienko pokrojone plastry jabłka oraz wiśnie. Włożyć do piekarnika jeszcze na 2 minuty. Całość skropić octem balsamicznym.

Pizza dla dzieci z "duszkami"
Składniki na ciasto
1 kg mąki pszennej
30 g drożdży
0,6 l letniej wody
5 łyżek oleju rzepakowego
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
Składniki na sos pomidorowy
300 g pomidorów krojonych pelati
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
Dodatki do pizzy
300 g utartego sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki oraz kilka plastrów
5 plastrów kiełbasy pepperoni
2 garście czarnych oliwek
0,5 kg miąższu dyni
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 minut.
Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek.
Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać całość startym serem żółtym i dodatkowo sam środek wiórkami utartej na grubych oczkach dyni. Na wierzch ułożyć pokrojone w mniejsze kawałki plasterki kiełbasy pepperoni.
Następnie z plastrów sera żółtego wyciąć foremką do ciastek duszki. Część oliwek przekroić na pół, a część w mniejsze kawałki i udekorować nimi pizzę na wzór małych pajączków.
Pizzę piec w maksymalnej temperaturze piekarnika (najlepiej 300 stopni) do zarumieniania się ciasta.