Przepis na miękki pierniczki na ostatnią chwilę od naszej Czytelniczki. Dorota Wójcicka jest autorką bloga Daktyle w czekoladzie. Spróbujcie jej pysznych dań.
Składniki:
- 80 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 3 szklanki mąki pszennej (400 g)
- 1 zaokrąglona łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 zaokrąglona łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło, miód, jajko, sodę, cynamon, przyprawę do piernika, sól i jogurt, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na pół godziny. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykrawać dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 8-10 minut.
Wystudzone można polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.

Wideo