Mięso mielone z popularnego marketu wycofane!
Ważne ostrzeżenie dla klientów. Sklep Aldi wydał komunikat o wycofanym produkcie. Ostrzeżenie dotyczy mięsa mielonego, które może zagrażać zdrowiu. Jak bowiem informuje Aldi w nowym ostrzeżeniu, w partii mięsa mielonego stwierdzono Salmonellę, co może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Sprawdź koniecznie
Wycofane mięso mielone może stanowić zagrożenie dla zdrowia!
Ostrzeżenie dotyczy dwóch rodzajów mięsa mielonego:
- MIĘSNE SPECJAŁY Mięso z kurczaka na pulpety 400 g
- MIĘSNE SPECJAŁY: Mięso na kotlety z indyka 500 g
Sieć prosi o zwrot produktu.
Mięso mielone wycofane - może zagrażać zdrowiu!
Szanowni Klienci, prosimy o niezwłoczny zwrot do naszych sklepów artykułu MIĘSNE SPECJAŁY Mięso z kurczaka na pulpety 400 g, z kodem kreskowym 5904170025878, z datą przydatności do spożycia 26.02.2020 i numerem partii 0711702, którego producentem jest Roldrob S.A. - informuje Aldi w najnowszym komunikacie.
![Aldi ostrzega: W produkcie MIĘSNE SPECJAŁY Mięso z kurczaka na pulpety 400 g[/b], z kodem kreskowym 5904170025878, z datą przydatności do spożycia 26.02.2020](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/d1/d2/5e5542d22e679_p.jpg?1582645971)
Komunikat dotyczy również drugiego produktu. To MIĘSNE SPECJAŁY Mięso na kotlety z indyka 500 g, z kodem kreskowym 5904584246159, z datą przydatności do spożycia 26.02.2020 i numerem partii 33, którego producentem jest Bomadek Sp. z o.o.

W wycofanym mięsie mielonym stwierdzono Salmonellę, co może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.
W partii mięsa mielonego stwierdzono Salmonellę, co może stwarzać ryzyko dla zdrowia!
Należność za zakupiony towar zostanie zwrócona, również w przypadku braku paragonu będącego dowodem dokonania zakupu.
- Informujemy, że w ramach ochrony prewencyjnej konsumentów wycofaliśmy już ze sprzedaży ww. artykuł. Jednocześnie zapewniamy, że zaistniała sytuacja nie dotyczy innych artykułów marki MIĘSNE SPECJAŁY oraz pozostałych produktów producenta Roldrob S.A. - czytamy w komunikacie. Sklep Aldi dodaje: - Przepraszamy Państwa za powstałe niedogodności!
Szczegółowe informacje na temat wycofanych produktów znajdują się na stronie internetowej Aldi KLIKNIJ TUTAJ oraz KLIKNIJ TUTAJ
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Salmonella w mięsie
Salmonella spp to bakterie stanowiące najczęstszy czynnik etiologiczny biegunek bakteryjnych na całym świecie. Bakterie Salmonella zakażają zarówno ludzi, jak i zwierzęta. Salmonella kolonizuje przewód pokarmowy zakażonego stworzenia. U człowieka możliwe jest zarówno objawowe zakażenie, jak i bezobjawowe nosicielstwo bakterii.
Do zarażenia Salmonellą może dojść:
- drogą pokarmową – poprzez spożycie zanieczyszczonych jaj, mięsa drobiowego, majonezu czy mleka,
- poprzez bezpośredni kontakt z zakażonym człowiekiem lub zwierzęciem,
- poprzez picie wody zanieczyszczonej odchodami – w ten sposób powstają tzw. epidemie wodne, głównie w krajach rozwijających się.
Objawy zakażenia Salmonellą rozwijają się po 10-48 godzinach od nabycia bakterii.
Nieżyt żołądkowo-jelitowy wiąże się z występowaniem objawów takich jak:
- silne lub bardzo silne bóle brzucha o charakterze kurczowym, z nagłym parciem na stolec,
- biegunka, zwykle wodnista o zielonkawym zabarwieniu, niekiedy z domieszkami krwi,
- śluz,
- nudności,
- wymioty,
- gorączka lub stan podgorączkowy.
U osób z obniżoną odpornością zakażenie może przybrać postaci narządowe, takie jak:
- zapalenie pęcherzyka żółciowego,
- zapalenie płuc,
- zapalenie kości i stawów,
- zapalenie nerek,
- zapalenie wsierdzia,
- zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.
W niektórych przypadkach może rozwinąć się nawet ciężka sepsa z niewydolnością wielonarządową.
