https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Makaron ze szpinakiem. Lazania lub rurki z sosem szpinakowym to pomysł na szybki obiad

opr. Magda Smoleń
Makaron ze szpinakiem to pomysł na szybki obiad. Zobaczcie przepisy!
Makaron ze szpinakiem to pomysł na szybki obiad. Zobaczcie przepisy! Fot. Karolina Marczewska
Lubicie makaron i szpinak? Te przepisy są dla Was! To połączenie idealne i sposób na szybki i smaczny obiad. Zobaczcie dwa przepisy: na makaron rurki z sosem szpinakowo-pieczarkowym lub lazanię z mięsem mielonym i szpinakiem. Palce lizać!

Makaron w domu ma każdy, szpinak pewnie też się znajdzie (mrożony lub świeży). Te dwa produkty pozwolą nam wyczarować pyszne i szybkie dania. Zobaczcie przepisy naszej Czytelniczki.

Makaron z sosem ze szpinakiem i pieczarkami [PRZEPIS]

Makaron z sosem ze szpinakiem i pieczarkami.
Makaron z sosem ze szpinakiem i pieczarkami. Fot. Karolina Marczewska

Składniki

  • 20 dag pieczarek
  • miska szpinaku świeżego lub kostka mrożonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • makaron rurki
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju

Wykonanie
Pieczarki udusić na łyżce oleju z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać szpinak, dusić aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodać pokrojone drobno ząbki czosnku, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podawać z makaronem rurki ugotowanym al dente.
 

Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem [PRZEPIS]

Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem.
Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem. Fot. Karolina Marczewska

Składniki podstawowe

  • makaron lasagne
  • żółty starty ser

Składniki na warstwę czerwoną (składniki na 2 warstwy)

  • mięso mielone 500 g
  • 1 cebula
  • 400 ml przecieru pomidorowego ( u mnie domowy) lub pomidory w puszce
  • bazylia
  • sól, pieprz

Składniki na warstwę szpinakową

  • duża miska szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Składniki na beszamel

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie
Warstwa czerwona. Mięso podsmażyć, dorzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać przecier, świeżą bazylię, dosmakować solą i pieprzem. 
Warstwa szpinakowa. Czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać szpinak, kiedy zmieknie dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. 
Beszamel. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę mieszać cały czas aby nie było grudek. Dodać mleko, mieszać często, zagotować. Dosmakować solą, pieprzem i gałką. 
Złożenie dania.
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć płaty makaronu, na to beszamel i pierwszą warstwę czerwoną z mięsem. Następnie makaron, beszamel i warstwę szpinakową. Znów makaron, beszamel i warstwę czerwoną na to makaron i resztę beszamelu. Posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach do miękkości makaronu.
Przepisy Karoliny Marczewskiej

Macie ochotę na inne dania ze szpinakiem w roli głównej? Zobaczcie koniecznie:

Dania z makaronem - najlepsze przepisy naszych Czytelników:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska