Mikołajki 2021 tuż-tuż. Co podarować najbliższym? Doskonałym pomysłem na mikołajkowe prezenty są własnoręcznie zrobione słodycze! Świąteczne cukierki ze śliwką kalifornijską i czekoladą oraz krem kanapkowy czekoladowo-śliwkowy sprawią, że żadne dziecko im się nie oprze, a i na ustach dorosłego pojawi się uśmiech. Zobaczcie przepisy!


Świąteczne cukierki ze śliwką kalifornijską i czekoladą [PRZEPIS]
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 120 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka masła
- 10 śliwek kalifornijskich
- ½ szklanki ulubionej posypki
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miski. Dodajemy masło. W rondelku zagotowujemy śmietankę. Wlewamy śmietankę do miseczki z czekoladą. Czekamy minutę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Miseczkę wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę, aby czekolada zgęstniała. Każdą śliwkę obtaczamy w masie czekoladowej.
Następnie każdą śliwkę w czekoladzie obtaczamy w posypce. Śliwki układamy na kawałkach folii aluminiowej. Skręcamy brzegi tak, by uzyskać kształt cukierka. Zjadamy tego samego dnia.
Krem kanapkowy czekoladowo-śliwkowy [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek mleka w proszku
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka śliwek kalifornijskich
- wrzątek

Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie wkładamy do misy blendera i zalewamy wrzątkiem tak, żeby je dokładnie przykrywał. Odstawiamy. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy mleko w proszku i połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Ciągle mieszając doprowadzamy wszystko do wrzenia. Odcedzamy śliwki. Do blendera wlewamy połowę mleka z czekoladą, które podgrzewaliśmy w garnuszku. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ostrożnie otwieramy blender. Masę śliwkową z blendera dodajemy do mleka, które pozostało w rondelku. Mieszamy. Przekładamy do słoiczka i studzimy. Przechowujemy w lodówce.
Dobrze znasz świętego Mikołaja? Wiesz skąd pochodzi i jak dostaje się do domów? Sprawdź się w naszym QUIZIE!:
