Składniki
- 1 kg malin
- 0,5 kg cukru
- 1 l wódki 40 procent
- 0,5 l spirytusu
Wykonanie
Należy przygotować mały gąsiorek (5 l) dokładnie wyparzyć i osuszyć
Do tak przygotowanego naczynia wrzucić maliny i zasypać cukrem, następnie całość zalać spirytusem i wódką.
Zakorkować szczelnie gąsiorek i odstawić w chłodne miejsce na miesiąc.
Co 2-3 dni kilka razy mocno potrząsać gąsiorkiem, aby cukier się przemieszał z owocami. Po miesiącu należy przefiltrować nalewkę. Duże sito wyścielić gazą. Przelać przez sito całą zawartość słoja, a z pozostałego miąższu delikatnie odcisnąć nadmiar płynu.
Klarowną nalewkę przelać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić jeszcze na 2 tygodnie.
Po tym czasie warto jeszcze raz przefiltrować malinówkę, a następnie przelać ją do ładnej karafki.
Zobacz też:5 dań obiadowych z truskawkami
Źródło: Dzień Dobry TVN