https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nalewka z malin Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Przepis na nalewkę z malin.

Składniki

  • 1 kg malin
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l wódki 40 procent
  • 0,5 l spirytusu

Wykonanie
Należy przygotować mały gąsiorek (5 l) dokładnie wyparzyć i osuszyć
Do tak przygotowanego naczynia wrzucić maliny i zasypać cukrem, następnie całość zalać spirytusem i wódką.
Zakorkować szczelnie gąsiorek i odstawić w chłodne miejsce na miesiąc.
Co 2-3 dni kilka razy mocno potrząsać gąsiorkiem, aby cukier się przemieszał z owocami. Po miesiącu należy przefiltrować nalewkę. Duże sito wyścielić gazą. Przelać przez sito całą zawartość słoja, a z pozostałego miąższu delikatnie odcisnąć nadmiar płynu.
Klarowną nalewkę przelać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić jeszcze na 2 tygodnie.
Po tym czasie warto jeszcze raz przefiltrować malinówkę, a następnie przelać ją do ładnej karafki.

Zobacz też:
5 dań obiadowych z truskawkami

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wybrane dla Ciebie

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska