https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nalewka z malin Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Przepis na nalewkę z malin.

Składniki

  • 1 kg malin
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l wódki 40 procent
  • 0,5 l spirytusu

Wykonanie
Należy przygotować mały gąsiorek (5 l) dokładnie wyparzyć i osuszyć
Do tak przygotowanego naczynia wrzucić maliny i zasypać cukrem, następnie całość zalać spirytusem i wódką.
Zakorkować szczelnie gąsiorek i odstawić w chłodne miejsce na miesiąc.
Co 2-3 dni kilka razy mocno potrząsać gąsiorkiem, aby cukier się przemieszał z owocami. Po miesiącu należy przefiltrować nalewkę. Duże sito wyścielić gazą. Przelać przez sito całą zawartość słoja, a z pozostałego miąższu delikatnie odcisnąć nadmiar płynu.
Klarowną nalewkę przelać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić jeszcze na 2 tygodnie.
Po tym czasie warto jeszcze raz przefiltrować malinówkę, a następnie przelać ją do ładnej karafki.

Zobacz też:
5 dań obiadowych z truskawkami

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska