Przepisem na nalewkę wiśniową z miętą podzieliła się Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna Babeczka.
Składniki
- 2 kg wydrylowanych wiśni (ok. 2,2 kg przed drylowaniem)
- 1 kg cukru
- 4 gałązki świeżej mięty
- 1 litr zimnej przegotowanej wody
- 1 litr spirytusu
Wykonanie
Wiśnie wymyć, wydrylować i przesypać cukrem w dużym słoju. Dodać miętę. Słój postawić w nasłonecznionym miejscu na 2-3 dni, żeby owoce puściły sok.
Przegotowaną zimną wodę połączyć ze spirytusem, a następnie zalać tą mieszanką wiśnie. Słój odstawić w ciemne miejsce, przez pierwszych kilka dni mieszać całość drewnianą łyżką, aby rozpuścić resztę cukru. Nalewkę zlać po 6 tygodniach do butelek i odłożyć do klarowania na minimum 3 miesiące.
Wiśnie, które macerowały się w alkoholu, można przełożyć do słoików i z powodzeniem wykorzystywać je do ciast i deserów.
Zobacz koniecznie:TOP 7 zdrowych koktajli naszych Czytelników
Zobacz koniecznie:TOP 10 przekąsek do piwa na mundial
Zobacz też:Przepisy na dania z bobem naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN