Zerknijmy na listę największych odbiorców wieprzowiny znad Wisły. Na pierwszych trzech miejscach są - Włochy (54,7 tys. ton), Niemcy (51,9 tys. ton), oraz Hongkong (38,9 tys. ton).
W najnowszym raporcie FAMMU/FAPA czytamy, iż państwa unijne sprowadziły z naszego rynku łącznie 326,3 tys. ton świeżej, chłodzonej lub mrożonej wieprzowiny. Jej wartość? 597,8 mln euro. Eksport w ujęciu ilościowym obniżył się o 3,2%, wartościowym - poszedł w dół o 3,1%. „Zniżka wywozu w tym kierunku została zrekompensowana wzrostem eksportu poza kraje unijne, głównie do Stanów Zjednoczonych oraz do Hongkongu i Kanady, Chile, Wietnamu", czytamy w raporcie.
Polska zaimportowała w 2016 roku 665,3 tys. ton świeżej, chłodzonej lub mrożonej wieprzowiny. To o 1,8% mniej niż w 2015. W ujęciu wartościowym import zwiększył się o 2,4% do 1 mld 267 mln euro.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: MRIRW/ZSRIR