„Napoje energetyzujące a zdrowie – niebezpieczna moda wśród młodzieży” – pod takim hasłem odbyło się spotkanie w Powiatowym Zespole nr 4 Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Oświęcimiu. Uczestniczyli w nim nauczyciele powiatu oświęcimskiego oraz trenerzy uczniowskich klubów sportowych. Organizatorem przedsięwzięcia była Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Oświęcimiu, natomiast patronat objęło Starostwo Powiatowe w Oświęcimiu.
Napoje energetyzujące przeznaczone są dla osób, których zapotrzebowanie na energię jest większe niż przeciętne, a ich asortyment na rynku jest ogromny. Głównymi składnikami napojów energetyzujących są głównie biostymulatory, takie jak: kofeina, guarana, tauryna. Zawierają one również wysoką zawartość cukru, dwutlenek węgla oraz regulatory kwasowości.
- Ich spożywanie wywołuje niebezpieczne dla zdrowia konsekwencje m.in. zaburzenia prawidłowego rozwoju wskutek wysokiej podaży kofeiny, nerwowość, nadpobudliwość, a także wzrost ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II i otyłości - mówiła dr Ewa Błaszczyk – Bębenek z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ w Krakowie. Według niej, prowadzono badania na szczurach, które po podaniu tak wysokiej dawki kofeiny, nie zapadały w sen głęboki, a to właśnie on jest odpowiedzialny za rozwój komórek nerwowych u młodych ludzi.
- Na Łotwie wprowadzono zakaz sprzedaży napojów energetyzujących osobom do osiemnastego roku życia, podobnie jak u nas alkoholu – stwierdziła Ewa Błaszczyk.
Obecnie niepokojącym zjawiskiem jest sięganie po napoje energetyzujące przez dzieci i młodzież. - Produkty te nie były skierowane do tej grupy konsumentów – mówi Dorota Kram z Sekcji Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia PSSE w Oświęcimiu. Odnotowuje się przypadki uzależnienia młodych ludzi w wyniku nierozsądnego stosowania energetyków oraz wzrost ryzykownych zachowań po połączeniu tego typu napojów z alkoholem - dodaje.
