5 z 9
3. Uszak bzowy - grzyb pospolity, rośnie praktycznie w ciągu...
fot. Wikimedia Commons/Classiccardinal/CC BY-SA 3.0

3. Uszak bzowy - grzyb pospolity, rośnie praktycznie w ciągu całego roku.

Rozwija się na osłabionym lub martwym drewnie w lasach, parkach itd.

Występuje w Polsce, ale szczególnie wysoko ceniony jest w kuchni chińskiej.

Owocnik do 10 cm. Kształtem przypomina ucho.

6 z 9
4. Galaretek kolczasty - Pospolity, rośnie w lasach...
fot. Wikimedia Commons/Jerzy Opioła /CC BY-SA 4.0

4. Galaretek kolczasty - Pospolity, rośnie w lasach mieszanych i iglastych.

Grzyb jadalny, po sparzeniu nadaje się m.in. do sałatki.

Grzyby te można spotkać również zimą.

"Owocnik - siedzący, bokiem przyczepiony do substratu lub umocowany na krótkim trzonie. Szerokość od 10 do 100 mm. Grubość od 6 do 20 mm. Bywają niekiedy większe. Kształtem łopatkowaty, językowaty, półeczkowaty, pókulisty lub muszlowaty. Zwykle wyrastające półeczkowato i bywa, że są pozrastane z sobą. Kolor białawy, jasnoszary z sinym odcieniem. Występują również owocniki o zabarwieniu fioletowawobrązowym, ciemnobrązowym, a nawet aksmitnoczarnym. Galaretowaty, matowoszklisty" - podaje portal nagrzyby.pl.

7 z 9
5. Wodnicha późna - w lasach iglastych i mieszanych pojawia...
fot. Wikimedia Commons/Jerzy Opioła /CC BY-SA 3.0

5. Wodnicha późna - w lasach iglastych i mieszanych pojawia się późną jesienią i wczesną zimą. Często nazywana jest "listopadówką".

Jest to oczywiście grzyb jadalny, nie brak opinii, że bardzo smaczny.

Zaliczany jest jednak w naszym kraju do grzybów rzadkich.

Kapelusz zazwyczaj o średnicy do 10ccm, barwy oliwkowobrązowej, oliwkowobrunatnej. Pokryty śluzowatą skórką.

8 z 9
Smardze to jedne z najszlachetniejszych polskich grzybów....

Smardze to jedne z najszlachetniejszych polskich grzybów. "Grzybiarze uważają, że są lepsze nawet od borowików. Charakteryzują się aromatem z nutą orzechów oraz kruchym i delikatnym miąższem. Zazwyczaj przygotowuje się dania ze świeżych smardzy, ale jeśli dysponujemy ich sporą ilością, warto część ususzyć. Wystarczy jeden suszony smardz, by podbić smak niejednej potrawy, nie tylko grzybowej. Niestety grzyby te bardzo trudno spotkać w polskich lasach. Przyczyną jest prawdopodobnie degradacja środowiska, bo smardze to grzyby bardzo wymagające. Pojawiają się jednak niekiedy w starodrzewach, ale również na skraju łąk, przy drogach, czy w parkach. Lubią stanowiska podmokłe, więc wyrastają często w łęgach, w zaroślach nadrzecznych. Wszystkie gatunki smardzów występujące w Polsce poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni są objęte ochroną i wpisane do „Czerwonej listy roślin i grzybów Polski” jako gatunki rzadkie. Z tego powodu nie wolno ich zbierać z obszarów naturalnych" - informują Lasy Państwowe.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Sandecja lepsza w derbach Małopolski. Lider stracił jednak snajpera

Sandecja lepsza w derbach Małopolski. Lider stracił jednak snajpera

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Zobacz również

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim